Annons
Annons

Dags för semlor?

Annons MOBILE TOP

Jag har, efter noga övervägande, beslutat att inte ha något semle-test i år.

Den 22:a februari är det Fettisdagen som så många längtar efter. Jag är som en allätare och tycker om det mesta, men just bakelser och semlor gillar jag inte värst mycket alls.
Däremot så har jag ett jättebra recept i bloggen sedan innan på semlor om man vill baka själv. Jag gör gärna minisemlor, så kan man äta flera om man vill och såna med små semle-magar kan klara av att äta en.
Här är receptet!
~

Semlor, 18-20 st bullar (eller ca 40 små)

1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
ca 10-12 dl vetemjöl

400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl grädde
ägg till pensling
florsocker

Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. (Den får inte bli för hård)
Klicka i smöret och arbeta degen tills smöret är fördelat och degen smidig.
Jäs degen under bakduk i ca 40 min.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Forma till runda bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i ca 40 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min (för små bullar ungefär halva tiden, ha uppsikt!
Låt svalna.

Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket.
Pudra med florsocker.

~

Semlor kräver mandelmassa. Då kan det vara bra att kunna göra sin egen hemgjorda mandelmassa också om man inte vill äta den syntetiska från affären.
Så här enkelt går det till:

Mandelmassa

1 dl socker
1 1/2 dl sötmandel
ev lite vatten
ev. en halv bittermandel (kan uteslutas)

Skålla mandeln genom att låta dem ligga i kokhett vatten en stund. Ta bort skalet genom att trycka på mandlarna så att det lossnar. Mal mandlarna tillsammans med sockret i en mixer eller med en stavmixer. Det är bra att ha ett lock på medan man mixar efter som det stänker något förfärligt. Om det behövs kan man hälla i en liten gnutta vatten på slutet för att få bättre konsistens.

Tips! Är du diabetiker?  Ta skållade mandlar, torkade aprikoser och sötningsmedel.
~

Annons
Annons
Annons
Annons