Annons
SKELLEFTEÅ Vita viner som passar på sommaren.">

Tips på semesterviner

href="http://www.megafonen.nu/noje/tips-pa-semestervin/" target="_self"> SKELLEFTEÅ Vita viner som passar på sommaren.

Annons

SKELLEFTEÅ Vita viner som passar på sommaren.

Nu under semestertiderna tycker jag att man kan unna sig lite extra bra grejor i glaset och denna vecka tipsar jag om lite olika vita viner som garanterat förgyller tillvaron lite extra.

Först ut är ett vin från ett av vinvärldens mest berömda distrikt nämligen Chablis.

Chablis Premier Cru Beauroy (nr 7125) 159:- producerat av erkänt skicklige J.M. Brocard, precis som alla hans viner hittar man ett rent och friskt vin med en riktigt trevlig fruktighet.  Eftersom han inte heller använder ekfat i produktionen så får man även fram den Chablistypiska mineraliteten och friska syran i vinet. Härliga skaldjur, delikata fiskrätter eller någon nice sallad skulle jag välja till detta vin. Kom ihåg att ta ut det ur kylen en stund före servering 10-12 grader tycker jag är bästa serveringstemperaturen.

I nordvästra hörnet av Spanien nämligen i distriktet Rias Baixas hämtar jag nästa vin ifrån.

Lolo Albariño (nr 92237) 119:- Perfekt för varma dagar och färska skaldjur, ordentliga inslag av citrus såsom grapefrukt och citron både i doft och smak och med den från distriktet så typiska höga syran gör detta till något jag väldigt gärna går loss på denna årstid. Servera mellan 8-10 grader och ha en färsk havskräfta till så fårstår ni vad jag menar.

Slutligen tar vi en svängom i Österrike hos min gamle favoritproducent Willi Bründlmayer.

Langenloiser Grüner Veltliner (nr 2910) 119:- Österrikes ”egen” druva Grüner Veltliner är tyvärr inte upptäckt av gemene man än men tack vare sin mångsidighet framförallt tillsammans med mat så får den nya fans varje dag. Till en början smyger sig vinet på med en mjuk och fräsch munkänsla, rätt snabbt utvecklas dock en fin citrusfruktighet som dessutom kryddas upp med riktigt fina mineraltoner som även hänger med i den sköna avslutningen. Österrikes paradrätt Wienerschnitzel och Grüner är en utsökt combo men även alla typer av fiskrom tycker jag passar perfekt till vinet (var dock försiktig med löken). 12 grader till schnitzeln och 10 grader till rommen blir perfekt.

Samtliga viner finns på Systembolaget Solbacken.

Njut!!!

/Nisse

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons