Annons
SKELLEFTEÅ Nisse fortsätter att ge tips om rosévin.">

Nisse tipsar om sällskapsvin

href="http://www.megafonen.nu/noje/tips-pa-sallskapsvin/" target="_self"> SKELLEFTEÅ Nisse fortsätter att ge tips om rosévin.

Annons

SKELLEFTEÅ Nisse fortsätter att ge tips om rosévin.

Förra veckan gick vi bland annat igenom lite om själva tillverkningen av sommarens kanske populäraste dryck, rosévinet. Visste ni förresten att år 2010 drog vi svenskar i oss ca 9,5 miljoner liter rosé, av denna gigantiska mängd så dracks ungefär 8 miljoner av dessa litrar under perioden april – september.

Om man ska generalisera så kan man med relativt gott samvete indela rosévinet i två kategorier, sällskaps- och matvin. I dag ska vi kolla in avdelningen lättdruckna och sällskapliga viner, vilket i detta fall innefattar ca 85% av sortimentet man hittar på Systembolaget och även ca 85% av roséförsäljningen.

Lättdruckna och fruktdrivna (mkt. fruktig smak) med toner från bärens värld t.ex. hallon, smultron och jordgubbar är många gånger uttryck som används för att beskriva vinerna. Ofta kan man framförallt doftmässigt även hitta söta toner från smågodisindustrin framförallt vingummin och liknande typer. De flesta vinerna av denna typ har sin hemvist i den nya världen (Chile, Argentina, Sydafrika osv.) och ligger i en prisklass mellan 45-75:-.

I fallet med dessa viner är det svårt att peka ut speciella guldkorn och den egna tycket och smaken tycker jag ska få avgöra vad man köper.  Här nedan får ni tips på några som jag tycker är helt ok och trivsamma drickroséer:

2010 Hidden Rock Rosé, Dominic Wines, South Australia, (nr 6479) 69:-
Enkel och lättdrucken med fina hallonnyanser

2010 Cabernet Sauvignon, Errazuriz, Valle Central, Chile (nr 2970) 69:-
Frisk och fräsch med typiska Cabernet vinbärsinslag, lite saftliknande i all enkelhet.

2010 Mulderbosch Rosé, Coastal region, Sydafrika  (nr 6077) 79:-
Mycket bäriga toner med vissa inslag av svarta vinbär, smultron och gräs

Nästa vecka kollar vi på roséviner som passar som måltidsdryck samt även lite olika maträtter som funkar med denna rosa skapelse.

/NH

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons