Annons

Ugnsbakad lax med örttäcke på spenatbädd

Annons

Här kommer receptet på den ugnsbakade laxen som var så god som vi blev bjudna på.
Min gode vän Negash har delat med sig av receptet, all cred till dig!
Den var precis hur god som helst!

~

Ugnsbakad lax med örttäcke & spenat

bilden är lånad från sajbern..

Ugnsbakad lax med örttäcke på spenatbädd, 4 pers

800 g färsk lax utan skinn och ben (gärna mittbiten)
200 g färsk bladspenat
100 g färsk parmesanost
3 dl vispgrädde
300 g Philadelphiaost
salt
peppar
citron peppar
vitlök
färska kryddor efter egen smak  (jag hade i grässlök & franska örter)
smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort stjälkarna från spenaten och skölj, låt rinna av.
Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
Skiva eller riv parmesanosten grovt. Salta och peppra laxen.
Kör Philadelphiaost, färska kryddor, citron peppar, vitlök i matbredare eller mixer.
Lägg bladspenaten i mitten på formen och placera laxbiten ovanpå.
Täck fisken med Philadelphiaosten.
Riv parmesanost på fisken och häll grädden runt om.
Ställ in formen i varm ugn och baka laxen i cirka 20 minuter.
Kolla försiktigt i mitten på laxen att den är klar innan den tas ut eller kolla att den är ca 55 grader, då är den klar.

Tips!

Laxen var hur god som helst med pressad potatis, men vill du ha den GI-vänlig så servera med en fräsch grönsallad!
Ingen sås behövs till detta, den är perfekt som den är!
Du kan byta ut grädde och Philadelphia mot matlagningsgrädde och Philadelphia light om du vill, men inte med lika gott resultat förstås.

~

Det här är en perfekt rätt för dig som vill förbereda allt  innan gästerna kommer. Gör allt klar och stoppa in i ugnen ca 20 minuter innan ni ska äta.
Förbered dagen innan om du vill och stoppa in i kylen tills du vill baka av laxen.
Inte dumt att komma hem från jobbet och bara stoppa maten i ugnen och sen ta ut den och klart att servera!

Många säger att vardagsmaten tar för lång tid att laga och att mat kostar mycket.
Ta då detta i beaktande:
1980 så lade en ”normalfamilj” i snitt 20 minuter på dagens måltider
2005 så lade en ”normalfamilj” i snitt 14 minuter på dagens måltider
om det fortsätter så kommer vi
2030 att lägga mellan 5 till 15 minuter på hela dagens måltider.

DET tycker jag är skrämmande.
Hur kan vi då krympa tiden så pass mycket?
Jo, allt fler äter och ”lagar” mat ur förpackningar som är lättöppnade och kräver minsta möjliga tid.

Och priset?

Vi lägger mindre och mindre pengar på mat också.
1955 så var matkostnaden för en familj 35% av den disponibla inkomsten.
2010 så är matkostnaden 12-13% av den disponibla inkomsten i familjen.

Och det riktiga priset du får betala med hälsa och välmående kan du fundera över själv. Jag vet bara att jag och min familj kommer aldrig att ingå i de där procenten.

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons