Jenny skriver den 13:e januari:
”skulle gärna vilja ha recept på kycklingfilé såsen och ugnsbakad lax.”
Kycklingen kommer här, laxen låter vänta på sig lite till =)
Cred till Matte som lagade den här pastan till oss under Trettondagshelgen! Och jaa, han gjorde egen färsk pasta. I love!
~
bilden lånad från recept.nu
Leilas färska pasta, 4 port
5 dl durumvete
4 st ekologiska ägg
Mät upp mjölet på ett bakbord.
Gör en stor grop i mitten.
Knäck äggen i gropen och vispa upp dem med en gaffel.
Vispa in mjölet i äggen med hjälp av en gaffel, lite mjöl i taget.
Mjöla händerna när degen börjar gå ihop och knåda den slät, len och elastisk i cirka 10 minuter.
Täck degen med plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kyl innan den kavlas ut.
Dela degen i 4 bitar.
Täck 3 av dem med plastfilm och lägg in dem i kylen.
Platta ut pastadegen med fingrarna och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå, medan du vevar.
Kavla degen genom maskinens alla nivåer fram till önskad tjocklek. Halvera pastaarket om det blir alldeles för långt.
Forma till valfri pasta, spagetti, tagliatelle eller ravioli.
Koka pastan al dente i cirka 3 minuter i välsaltat vatten.
~
Mattes kycklingpasta, ca 6 pers
900 gram kycklingfilé
1 gul lök, hackad
12 soltorkade tomater, hackade
1 dl hönsbuljong eller drygt 1 msk kycklingfond
3 dl grädde
1 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar från kvarn
Västerbottensost, riven
Strimla kycklingen och stek i panna med smör eller olja.
Tillsätt den gula löken när kycklingen börjat ta färg och stek mjuk.
Tillsätt tomaterna, buljongen och grädden.
Låt koka ihop lite.
Smaka av med svartpeppar och flingsalt.
Riv över basilika och servera blandat med din färska pasta och riven WB.
~
Ja, den var god för både stora och små och passar lika bra till vardags (kanske med matlagningsgrädde då) som till fest!
//Suss