Träffade en gammal arbetskompis igår. Hon, liksom jag, gick med en stor full korg med matvaror på en av stans stora matvaruaffärer och svettades.
Det var helt sinnessjukt att handla igår… Man kan tro att hälften av de som handlar under julen aldrig gått och dragit en kundvagn förr i hela sitt liv.
Nu låter jag som en bitter gammal kärring, men allvarligt..
De tränger sig före till och med till kundvagnarna, ställer sig 4 vagnar i bredd i gångarna och gamar efter 5-minuterssillen som om det är sista gången i livet de kommer att få äta den. Dessutom tar de här kvinnorna, för det är mest kvinnor som gamar faktiskt, med sig sina män, dottern, mormorn och annat löst folk som inte har nåt för sig, så som tex mormorns väninna och dotterns kille. Sen går de allihopa i flock och dräller och diskuterar framför julskinkorna vilken de ska ha egentligen och hur de ska tillaga rödbetssalladen och Janssons i år. Det tar evigheters evigheter att handla.
Hur som helst så sa min vän att
”-Suss, du har lärt mig massor om mat, men en sak är den allra bästa. Dina revbensspjäll!”
Hade jag helt glömt bort.
~
Jag personligen tycker också att de är väldigt goda, men min mormors är ändå allra godast. Hon gör dem små, i gjutjärnsgrytan med smör från början som sen blir steksky. Kryddar endast med salt och svartpeppar. Hon låter den brynas först, sen låter hon dem stå och puttra i stekskyn som hon öser med då och då hela dagen.
Alltså fattar ni hur möra och goda de är?
DET är det bästa receptet 😉
~
Rödbetssallad ska man också ha på julbordet tycker jag.
Jag har inget precist recept på hur jag gör men ungefär såhär:
~
Suss Rödbetssallad, (blir alltid för mycket)
½ stor burk Rödbetor (antingen skivade eller hela från burk eller hemkokta, jag brukar ta på burk gärna ekologiska)
2 Syrliga äpplen
Gräddfil
väldigt lite Majonnäs
riven Pepparot
salt
svart- eller vitpeppar från kvarn
Hacka rödbetorna, gärna på en skärbräda du inte är rädd om. Jag gör dem mittemellanstora.
Lägg i bunke, gärna rostfri så den inte blir förstörd.
Skär äpplena i små tärningar, med skal men utan kärnhus. I bunken.
Skala och riv ner pepparrot. Tänk på att det är Norrlands chili, den är stark och tar gärna över i stor mängd så var försiktig!
Rör om.
Rör ner gräddfil och en klick majonnäs. Hur mycket gräddfil du tar beror på hur såsig du vill att rödbetssalladen ska vara. Jag gillar när det inte rinner om den utan är precis så det binder samman allt.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer pepparrot.
Enjoy!
~
//Suss