Nu har jag gjort min Janssons och skrivit ner hur jag gör, allt för er skull 🙂
Jag har aldrig sagt att det är en smal variant jag gör. Jag tycker att ska man äta det så ska det vara på riktigt. Det är ju inte så ofta (annars skulle man väl rulla fram..) så då tar du också självklart riktig grädde och äkta smör. Capice?!
~
Suss Janssons Frestelse, 4-5 pers om den inte är på buffé
1½ gul lök, hackad
1 burk anjovis à 125 g
7-8 medelstora potatisar
4 dl grädde
salt
2-3 msk ströbröd (kan uteslutas för glutenfritt)
smör
Slå igång ugnen på 200 grader.
Hacka löken och stek den mjuk i smör utan att den tar färg.
När den är färdigstekt tar du hälften av anjovisspadet och häller på löken och låter den dra åt sig vätskan.
Skala och strimla potatisen fint, tändsticksstorlek i omkretsen!
Hacka anjovisen fint.
Smörj en ugnsfast form som är ganska djup.
Lägg i en tredjedel av potatisen.
Fördela hälften av löken och hälften av anjovisen på potatisen.
Strö över en nypa salt, varken mer eller mindre.
Ta en till tredjedel av potatisen och upprepa lök, anjovis och salt.
Strö över resten av potatisen.
Häll på all grädde.
Strö på ströbrödet i ett jämnt lager över gratängen och klicka till sist ut smör ovanpå hela alltet, ca 3-4 msk.
Grädda mitt i ugnen ca 50-60 minuter tills den kokat ihop ordentligt och har en fin gyllenbrun yta.
~
Om man vill laga en smal eller vegetarisk Janssons så finns det en hel del bra recept på nätet!
//Suss