Annons
SKELLEFTEÅ Vilken peeling passar dig?">

Vilse i peelingdjungeln?

class="alignnone size-full wp-image-135" title="Mode" src="https://megafonen.nu/wp/wp-content/uploads/2010/03/color_mode2.jpg" alt="" width="15" height="13"/> SKELLEFTEÅ Vilken peeling passar dig?

Annons

SKELLEFTEÅ Vilken peeling passar dig?

Varje minut faller det av ca 1 miljon döda hudceller från kroppen. Som tonåring tar processen att bryta ner det yttersta hudlagret ca 14 dagar. När vi kommit upp i 40-årsåldern tar det upp till 30-40 dagar. Det här innebär att huden blir grå, matt och tråkig.

Vi behöver lite hjälp på traven med att minska tiden som dessa grådaskiga döda hudceller sitter på huden. Peeling innebär att avlägsna dessa celler från hudytan, vilket i sin tur ger en klarare, friskare hud. Dessutom tas produkter man lägger på efter peelingen mycket lättare upp av huden.

Det finns idag en djungel av olika varianter av peeling på marknaden, som konsument kan det vara svårt att veta vilken peeling man ska välja och hur ofta man ska använda den.

Mekanisk peeling innehåller ”korn” som skrubbar/river bort de döda hudcellerna från hudytan. ”Kornen” kan vara naturliga ingredienser som t.ex. aprikoskärnor, majsmjöl, havre eller syntetiskt framställda. Den här typen av peeling passar de flesta förutom känslig hud och inflammerad akne. Bäst är den på en grovporig, tålig hud.

AHA (Alpha Hydroxy Acids) är ett samlingsnamn på naturliga syror som används i peelande produkter. De vanligaste är mjölksyra (syrade mjölkprodukter), glykolsyra (sockerrör) och salicylsyra (älgört). Syrorna löser upp det ”lim” som håller ihop de döda hudcellerna med den friska huden. AHA används till mogen hud, hud med pigmenteringar, akne men även normal/blandhy.

Enzymer utvunna ur bl. a ananas och papaya är också vanliga peelande ingredienser. Dessa fungerar på samma sätt som AHA. D.v.s ”limmet” som håller ihop de döda hudcellerna luckras upp och cellerna stöts av. Passar en känslig hud men även en torris.

Förutom att det är viktigt att peela i den egna hudvården hemma, kan man också göra salongs- behandlingar med mer djupgående peeling. Dessa innehåller en högre koncentration av syror än hemma-produkter. De rekommenderas oftast i kur, ca 6 behandlingar en gång/vecka. Kurerna rekommenderas till alla hudtyper. T.ex kan man behandla förtida åldrad hud, solskadad hud, akne, mogen hud eller hud med pigmenteringar. Även om man upplever att man inte har några specifika problem, så mår huden bra av en kurbehandling ett par ggr/år, det ger lyster till huden och verkar förebyggande på hudens åldrande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons