Dagens middag: Tomatsoppa med en mjuk smörgås med ost på.
För att vara lite trevlig skrev jag ner hur jag gör. Det är mycket okomplicerat.
Ingredienserna är dessutom få och billiga.
~
Suss Tomatsoppa 4-5 pers
1 burk hela tomater (Kung Markatta och Mutti är bäst)
ca 300 gram färska tomater
2 små gula lökar
en stor klyfta vitlök
en näve färska örter (idag tog jag rosmarin, oregano och timjan)
en burk vatten (alltså ca 3 dl)
lite pressad citronsaft
lite balsamico vinäger
lite grönsaksbuljong (kanske en halv kub el. motsvarande pulver el. fond)
honung
svartpeppar från kvarn
flingsalt
Skala och skiva lök och vitlök.
Fräs i en kastrull så den blir blank men inte får färg.
Tillsätt alla tomater, om du har färska så ska de vara i små bitar.
Fyll vatten från kranen i burken och häll i.
Pressa på lite citron, ta en skvätt balsamico (kanske 2 msk), lite honung, buljong, svartpeppar och salt.
Låt puttra på minst 10 minuter på medelvärme.
Hacka örterna och tillsätt mot slutet.
Smaka av med mer peppar, salt och balsamico om det behövs.
Ta fram en mixerstav eller häll i en blender. Mixa slätt.
Om du vill kan du nu hälla i en skvätt grädde för att runda av smaken.
Servera med rörd creme fraiche och en smörgås.
Tips!
Att ha något sött som honung eller lite socker i rätter med tomat höjer smaken men det är absolut inte tvunget.
/Suss