Innanför dörren till den nya skatelokalen på Lejonströmsskolan i Skellefteå är det full fart när Megafonen kommer på besök denna tisdagskväll i november. I en del av lokalen tränar en 6-åring på att droppa, och i en annan åker några äldre tjejer i en större ramp. Det är som en myrstack på golvet, men ingen krockar och föräldrarna som sitter längs väggarna ser orimligt avslappnade ut.
– De som åker är bra på att samsas om ytorna och visar respekt för varandra, precis som man behöver göra i en skatepark, berättar Sara Lundström när vi går en trappa upp för att genomföra den här intervjun.
Sara är den som tillsammans med Hanna Fjellstedt, Amanda Lund och Felicia Selin står bakom konceptet Systraskate på tisdagskvällarna. Systraskate är öppet för alla tjejer och ickebinära – oavsett om du kan åka sedan tidigare eller är total nybörjare.
– Det är en härlig blandning av folk i alla åldrar. För den som inte har en egen skateboard har vi både brädor och skydd att låna ut, säger Amanda och fortsätter:
– För oss är tillgängligheten viktig. Skate ska inte vara en klassfråga där krav på utrustning eller terminsavgift ska stoppa någon vid dörren.
GEMENSKAP
Under tisdagskvällarna är det inga organiserade övningar, men för den som vill ha hjälp eller en introduktion finns alltid ansvariga på plats.
– Antingen hjälper vi till, eller så är någon av tjejerna som åker ofta snabba på att visa hur man kan göra. Det är en härlig gemenskap och öppenhet på golvet, säger Sara.
Just gemenskapen är något som Amanda, Sara, Hanna och Felicia ofta återkommer till under intervjun.
– Trots att skateboard på många sätt är en individuell sport så är gemenskapen väldigt stark, och det finns alltid någon att prata med här. För mig personligen blev skaten till en början en väg ut ur dåligt mående, säger Amanda.
Konceptet Systraskate blev möjligt i och med att den efterlängtade skatelokalen vid Lejonströmsskolan stod klar i början av året.
– Det var verkligen på tiden. Tidigare har vi behövt åka till Umeå eller Luleå för att åka på vintern, och då är det svårt att bygga upp ett större intresse kring skate, säger Hanna.
ÖKADE SNABBT
Vid första träffen i februari var det ungefär fem personer som kom – men snabbt närmade sig deltagarantalet 30 personer per tisdagskväll.
– I början var vi inte så många, men sen sa det bara pang. Det kommer några nya varje tillfälle och det är verkligen svinkul, säger Hanna.
Målet med kvällarna är att öka skateintresset bland tjejer och ickebinära.
– Systraskate är till för alla som ännu inte stått på brädan och för alla dem som rullat tidigare. På lång sikt hoppas vi dock såklart att ett koncept för enbart tjejer och ickebinära inte ska behövas, utan att alla alltid kan åka tillsammans och ta lika mycket plats. Vi ser redan nu att det är fler från Systraskate som åker även övriga kvällar, men vi har en bit kvar, säger Felicia som även avslöjar att det finns planer på skatecamps och tävlingar framöver.
Felicia Selin, Amanda Lund, Hanna Fjellstedt och Sara Lundström.
PRISADES
Nyligen uppmärksammades Skellefteå Skateboardförening, och indirekt Systraskate, på idrottsgalan i Skellefteå där de vann pris som Årets förening.
– Det var så kul och oväntat. Skateboardåkning ses ofta inte som en riktig sport, men det är det och äntligen fick vi synas i de där sammanhangen, säger Felicia.
Hanna var även nominerad till Årets hederspris.
– Det var mitt namn som stod på nomineringen, men jag ser det som ett erkännande för Systraskate och att alla vi som är inblandade ska ta åt oss av det, säger hon.
Systraskate arrangeras på tisdagskvällar mellan 18.00-20.00.