Annons
Annons

Semmeldag

Annons MOBILE TOP

Idag är det fettisdag, det har väl knappast någon missat?
Jag vet inte om jag skulle vilja veta hur mycket semlor svenska folket goffar i sig bara idag!
Själv hör jag till den ytterst lilla skaran som inte tycker om.
Jättetråkigt, verkligen!
Det är lite den där känslan som att vara den enda som inte gillar suring. Eller kräftor. Eller ja. Du fattar.
Sambon däremot älskar semlor mer än nån annan.
Han cyklade tidigt iväg och kom tillbaka med dagens skörd från Kringlan här på Morön.
Semlan nedan är därifrån, och nej. Ja ska inte äta upp den. Jag skulle bara fota den.
Jag, jag bakar kanelbullar idag.
Kärringen mot strömmen.

20130212-111504.jpg

En god espresso däremot, i den fina nya koppen, var mycket gott!

20130212-111447.jpg

Så här gör jag semlor iallafall, för jag slipper inte göra dem jämt.
~

Semlor, ca 20 st bullar

1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
ca 10-12 dl vetemjöl
ägg till pensling

Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. (Den får inte bli för hård)
Klicka i smöret och arbeta degen tills smöret är fördelat och degen smidig.
Jäs degen under bakduk i ca 40 min.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Forma till runda bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i ca 40 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Lå svalna.
Fyll bullarna med mandelmassafyllning och grädde.
~

Semlor kräver mandelmassa. Då kan det vara bra att kunna göra sin egen hemgjorda mandelmassa också om man inte vill äta den syntetiska från affären. Så här enkelt går det till:

Mandelmassa

1 dl socker
1 1/2 dl sötmandel
ev lite vatten
ev. en halv bittermandel (kan uteslutas)

Skålla mandeln genom att låta dem ligga i kokhett vatten en stund. Ta bort skalet genom att trycka på mandlarna så att det lossnar. Mal mandlarna tillsammans med sockret i en mixer eller med en stavmixer. Det är bra att ha ett lock på medan man mixar efter som det stänker något förfärligt. Om det behövs kan man hälla i en liten gnutta vatten på slutet för att få bättre konsistens.

Tips! Är du diabetiker?  Ta skållade mandlar, torkade aprikoser och sötningsmedel.


Annons
Annons
Annons
Annons