RECEPT Här hittar du bland annat Suss goda saffransbullar med apelsin och mandelmassa.
Susanne Sigården har flera gånger delat med sig av härligt goda recept med saffran i Megafonen. Här nedan hittar du en del av dem:
Saffransbullar med apelsin & mandelmassa
30-40 stycken
0,5 gram saffran (1 påse)
150 gram smör, rumstempererat
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar, vanlig går också bra
1 dl strösocker
1 tsk salt (låter mycket, men det är 1 tesked det ska vara)
2 tsk vaniljsocker
14 dl vetemjöl
Pensling & garnering:
1 ägg, uppvispat
strösocker
flagad mandel
Fyllning:
175 gram mandelmassa (eller gör egen)
175 gram smör, rumstempererat
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 st apelsin, skalet och 1 msk av saften
Ta fram smöret till fyllningen.
Smält en liten klick smör i en kastrull och lägg i saffran så att saffranet får komma igång med sin smak.
Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke eller matberedare.
Häll på vätskan och rör runt så jästen smälter.
Rör i socker, vaniljsocker och salt.
Arbeta in lite mjöl i taget tills du satt i nästan allt.
Klicka i det rumstempererade smöret eftersom och arbeta degen tills det är jämn fördelat i degen.
Sätt i resten av mjölet tills du har en smidig deg.
Arbeta gärna i maskin minst 5 minuter. Om du knådar för hand, gör det så länge du bara orkar – gärna en kvart.
Låt degen jäsa under bakduk 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Riv mandelmassan fint och vispa ihop med smör, socker, vaniljsocker, apelsinskal och apelsinsaft med elvisp.
Dela degen i två bitar och kavla ut till 1/2 cm tjocklek på ett lätt mjölat bakbord.
Bred fyllningen på och rulla ihop.
Skär längderna i 2-3 cm breda bitar och lägg dem i pappersbullformar på plåtar med snittytan uppåt.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Tips!
Hur får man saffransbröd saftigt?
Alla vill veta och det är inte svårt alls.
Många kockar och bagare säger olika.
Endel säger att man ska använda ägg.
Endel säger att man ska ha i Kesella.
Endel säger att mycket smör är knepet.
Jag säger inga ägg (ägg är uttorkande) och knåda degen så länge dina armar orkar. Ännu bättre om du har en maskin som gör jobbet åt dig.
Och ha i rumstempererat smör istället för att smälta smöret.
Det är allt.
Fler goda saffransrecept hittar du i denna Megafonentidning från 2014…
…och i denna från 2016:
Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.
Obs, i receptet för saffransdrömmar i uppslaget ovan smög det sig in ett fel.
– Saffransdrömmarna, de magiska små kakorna, har inga ägg i sig. Således kan du inte blanda saffran och rapsolja med äggsmeten. Du ska blanda saffransoljan med smörvispet och inget annat, hälsar Suss.
Nedan följder det korrekta receptet.
Saffransdrömmar, 28 st
Magiska! Det finns inget annat ord som beskriver dem rättvist.
100g smör, rumstempererat
½ msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 kuvert saffran (0,5g)
1 dl neutral rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa smör, vaniljsocker och strösocker poröst.
3. Rör ihop saffran och rapsolja. Blanda med smör- och sockersmeten
4. Blanda hjorthornssalt och mjöl och blanda ihop till en deg.
5. Rulla bollar och lägg på bakplåtspapper.
6. Grädda 150 grader i 18-20 minuter.