Annons
Annons

Älgstek!

Annons MOBILE TOP

Josephine skriver:
28 september, 2012 kl. 07:05 (Redigera)

Din blogg är så bra!!
Ska göra älgstek i e.m av en bit ”fin stek”, skulle tippa att den väger 1500g. HUR ska jag gå tillväga för att den ska bli så bra som möjligt?:D Ha en mysig helg!

 

Jag svarar:

Tack Josephine! Vad glad jag blir!
Synd att jag inte såg det här tidigare…
Jag kör alltid kött på så låg temp som möjligt, oftast ca 80-100 grader, för att köttet ska bibehålla sin saftighet och smak och inte stressas att bli klart. Jag tycker det alltid blir bättre med låga temperaturer än höga på stora köttbitar.

Ibland binder jag upp köttbiten, ibland inte. De beror lite på hur den ser ut.
Före jag gör det putsar jag den fri från hinnor om det behövs.
Kryddar med salt och svartpeppar. Särskilt älg som är så fin smak har jag svårt att krydda med många olika saker. Det gör jag hellre med tillbehören i så fall. Till exempel enbär och lite messmör i såsen.
Sen bryner jag köttet i hög temperatur i smör i en stekpanna till det får fin färg runtom.
Lägger det i en ugnsform, in i mitten av ugnen på 100 grader 2-3 timmar till älgen blivit ca 58-60 grader i innertemp. Då är den rosa.
Jag lindar in den i folie och låter den ligga och vila en stund innan jag skär den i tunna skivor.
Gör du såhär så får du alltid ett mört kött!

Hoppas du får användning av detta en annan gång Josephine!

Vänliga hälsningar
Suss
-som just blev sjukt sugen på älgstek också.-

bilden är lånad

Annons
Annons
Annons
Annons