En del recept tål att upprepas här på bloggen.
Det här är ett.
Minimal arbetsinsats -> färskt frukostbröd
Du kan byta ut mjölken mot vatten så har du ett laktosfritt bröd.
~
Ett gott bröd, ca 24 st
5 dl vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst (½paket)
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl dinkelmjöl
12 dl vetemjöl special
+2 dl mjöl till utbakning
Smula jästen i en bunke.
Värm vatten och mjölk till 37 grader.
Blanda hälften av vätskan med jästen, honung och salt tills det löst sig.
Tillsätt resten av vätskan.
Blanda i mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg FÖR HAND. Använd inte maskin.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa 1-1½ timme.
Värm ugnen till 240 grader.
Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Lägg lite mjöl på bordet.
Tippa ut degen ut bunken och KNÅDA INTE.
Platta bara ut den lite med lätta händer.
Ta en degskrapa eller kniv och skär brödet i 24 stycken ungefär lika stora delar.
Grädda direkt du har en plåt klar, i mitten av ugnen 10-12 minuter.
Låt dem sedan svalna utan bakduk, på ett galler.
~
Idag blir det lammstek till middag. Hur jag ska göra den har jag inte riktigt bestämt, men det lutar åt en späckad variant med vitlök och rosmarin.
Ha en skön lördag!
♥