Annons
Författaren Jannike Lundgren bor i Ersmarksbodarna i dag. Foto: Eva Svensson

Skellefteförfattare släpper ny bok – roman som ställer stora frågor

KULTUR Med frågeställningar om livet och döden, vilsenhet, ensamhet och människans relation till djur och sin omvärld – efter åtta år släpper Jannike Lundgren sin andra roman.

Annons

Hon romandebuterade med Nu ser man hästen på Sonfjället under 2016 och flyttade hem till Skellefteå kommun året därpå. Jannike Lundgren är född och uppvuxen här men har bott på Irland en period, i Härjedalen och senare även i Piteå.

Åtta år efter debuten är hon hemmastadd i Ersmarksbodarna och bokaktuell på nytt. Till minnet av Lajka ges ut på Black Island Books förlag den 19 september.

– Den ska inte läsas som en fortsättning på den första boken, det är ingen del två, men de sitter på ett sätt ihop. De utgår båda ifrån samma sätt att se på världen och försöker förstå den. Varför den ser ut som den gör, säger Jannike.

Annons

Existentiella frågor

I boken får vi följa vårdbiträdet ”Ellen” och träffa människorna hon möter i sitt jobb inom hemtjänsten. Det är möten som väcker existentiella frågor; om livet, döden och ensamhet, om känslan av vilsenhet och att befinna sig på drift.

Skrivandet har blivit ett sätt för mig att strukturera och förstå världen på. Hur den både kan vara så vacker och så hemsk på samma gång.

Jannike förlorade sin egen mamma efter att den första boken kommit ut och det tog tid för henne att hitta tillbaka till skrivandet igen.

– Det är jättekul att skriva och en stor del i varför jag gör det, och många andra säkert, är att man kan reda ut sina tankar och må bra av det, säger hon.

Omslaget till ”Till minnet av Lajka” som ges ut på Black Island Books förlag. Foto: Pressbild

Människor och djur

Berättelsen utspelar sig på en icke namngiven plats i Västerbotten och genom boken utforskar författaren även relationen mellan människa och djur, natur och kultur. Och hur vi ser på oss själva.

Det gjorde hon även i sin första bok. Jannike är aktiv i djurrättsfrågor och uppföljaren Till minnet av Lajka bär ett inslag av civilisationskritik. Hunden Lajka som i november 1957 kastades ut i rymden för att dö ombord Sputnik 2 symboliserar både ensamhet för henne, vetenskaplig arrogans och en dissonans mellan människa och djur.

– Skrivandet har blivit ett sätt för mig att strukturera och förstå världen på. Hur den både kan vara så vacker och så hemsk på samma gång, säger Jannike.

Annons

Hon berättar gärna mer i samband med releasen den 19 september. Från klockan 18.30 hålls ett litet firande i Västerbottensrummet inne på Stadsbiblioteket, det blir frågestund och författaren signerar böcker åt dem som vill.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons