Sedan det blev känt att skejtparken “Giraffen” på Solbacken riskerar att försvinna, som Megafonen berättade om i slutet av februari, har det bildats en stor opinion för att rädda parken.
LÄS MER: ”Känns som att amputera ett ben” – Dagarna räknade för egenbyggda skejtparken
Personer inom skejtkretsar från hela Norrland har upprörts av beskedet och en namninsamling har i skrivande stund 1159 underskrifter.
– Jag tycker att det är bra, ungdomarna ska visa att de står för och kämpar för det här, sa Christina Soldan (L) när kommunfullmäktige sammanträdde tidigare i april.
Christina Soldan hade skrivit en interpellation där hon argumenterade för att rädda Giraffen och ställde frågan om Skellefteå kommun kommer att hjälpa till för att bevara skateparken.
– Giraffen är en viktig samlingsplats. Ingen äger eller bestämmer och alla är med i gemenskapen oavsett ålder, kön eller bakgrund, sa Christina Soldan.
Parken har vuxit fram under nästan 30 år på en industritomt vid Solbacken. Man har inte haft något upplåtelserätt att anlägga parken där, men eftersom tomten stått oanvänd har de fått vara kvar. Men inte längre, eftersom det nu ska byggas verksamhetslokaler där.
Samtidigt har vi haft möjlighet att avhysa tidigare men inte gjort det. Det gör att vi har ett medansvar eftersom vi passivt tillåtit dem att vara kvar.
Början till en lösning kan dock vara i sikte. Kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) säger att Giraffen inte kan vara kvar på nuvarande plats men han meddelar också att kommunen undersöker hur skateparken kan få leva kvar på annan plats.
– Mark- och exploatering har påbörjat en dialog med representanter från skejteparken. Så ska vi se om kommunen kan vara behjälplig med att hitta en ny plats och kanske också flytta anläggningen, säger han.
Varför ska kommunen hjälpa till med att flytta en olovligt uppförd skejtpark?
– De har uppehållit sig där länge utan upplåtelserätt. Samtidigt har vi haft möjlighet att avhysa tidigare men inte gjort det. Det gör att vi har ett medansvar eftersom vi passivt tillåtit dem att vara kvar, säger han.
För att det ska bli verklighet krävs en motprestation av personer från skejtcommunityn, menar han.
– Vi vill alltid hitta lösningar och ska försöka, men det krävs lite arbete. Till exempel måste det finnas en förening som kan få upplåtelse, det har det inte funnits tidigare, säger Lorents Burman.
I kommunfullmäktige fick interpellationen motstånd av oppositionsråd Andreas Löwenhöök (M).
– Vi vill bejaka ungdomars idrottsintressen och kreativitet. Vi vill dock inte bejaka att ungdomar tar kommunal mark i anspråk utan lov, vilket skett i det här fallet. I vilka andra fall ska vi då släppa fram etableringar utan lov, frågade han retoriskt.