2017 påbörjades arbetet med att titta på hur kommunen ska ta betalt för faktisk tid. I januari 2018 börjades ett teoretiskt försök med både förskola och fritidshem. Den nya e-tjänsten innebar att scheman skulle lämnas in veckovis istället för löpande.
I december 2018 började pilotprojektet i förskolan i skarpt läge. I maj 2019 skulle det avslutas men kommunfullmäktige beslutade att projektet skulle förlängas inpå 2020.
Mer exakta barnscheman
I första svängen deltog fyra förskoleavdelningar i projektet. Från 2020 och framåt deltog alla avdelningar från förskolorna Norrbacka, Nallebjörnen och Byggklossen.
– Vi har sett i projektet att när vårdnadshavare betalar för faktisk vistelsetid blir barnscheman mer exakta, berättar Kerstin Steinvall, avdelningschef förskola.
– Det gör att vi kan ha rätt bemanning i förskolan utifrån antalet barn. Att man vet vilka barn som finns på plats vilka tider, får positiva följdverkningar i att möjliggöra barnets rätt till utbildning, fortsätter Kerstin i ett pressmeddelande.
De vill ha mest medarbetare i barngrupperna när det är flest barn på förskolan.
Vad betalsättet innebär
Det nya sättet innebär att man betalar för den schemalagda tid som har lämnats in för sitt barn i kombination med den tid som har stämplats in och ut från förskolan.
Det betyder att de inte betalar för tiden som de har anmält frånvaro på grund av sjukdom eller ledighet för sitt barn. Taxan utgår från vårdnadshavarens inkomst.