Annons
Annons
Karin Markaberg, utredningssektionschef vid polisen i Norrbotten. Foto: Skärmdump

Vill öka medvetenheten om brott i nära relationer – polisen läser ur förhör med offer och misstänkta

NYHETER Polisen har gjort en film med citat från autentiska polisutredningar. Den lanseras i hopp om att öka medvetenheten om brott i nära relationer, väcka känslor och få till en förändring.

Annons MOBILE TOP

Polisen är tydlig – slag, hot eller kränkningar mot närstående är ett allvarligt brott.

I dag inleds kampanjveckan ”En vecka fri från våld” och ledningsgruppen vid polisen i Norrbotten har nu lanserat en film, med uppgifter från förhör med misstänkta och offer. Manliga poliser läser offrens citat och kvinnliga poliser läser de misstänktas.

– Jag ville att vi i polisledningen skulle visa att detta är ett av våra mest angelägna brottsområden var vi behöver en förändring i hela samhället, förklarar polisen Karin Markaberg, initiativtagare och utredningssektionschef vid polisen i Norrbotten.

Polisen bedriver nu en särskild satsning mot våld i när relationer, sexualbrott och brott mot barn. Satsningen bygger på att stärka arbetet och anställa fler utredare.

– Vi vill att fler kontaktar polisen om man är utsatt eller misstänker att någon utsätts för våld i hemmet. Det är grova brott med stora konsekvenser för de som utsätts, som delar av citaten i filmen vittnar om, fortsätter polisen Karin Markaberg.

”Samhället behöver göra mer”

Enligt polisen sker brotten överallt i samhället och inom alla samhällsklasser.

Polisen har växlat upp för att komma åt förövarna och göra brottsutredningarna mer effektiva – men de tycker att fler behöver engagera sig att motverka de här brotten. Kampanjveckan ”En vecka fri från våld” är ett sätt att uppmärksamma problematiken.

– Brottsutsatta i nära relation och utsatta barn behöver oss. Hela samhället behöver göra mer för att förebygga, avslutar utredningssektionschef Karin Markaberg.

Här kan du få hjälp

För polisen råder det ingen tvekan. Att utsätta en närståde för våld, hot eller kränkningar är ett allvarligt brott. Om du eller någon du känner – vuxen eller barn – är utsatt, kontakta då polisen.

Här finns mer information om hur det går till. Vid en akut situation ska du alltid ringa 112.

Annons
Annons
Annons
Annons