Under fredagen presenterade SCB, Statistiska centralbyrån, befolkningsstatistiken för fjärde kvartalet 2024. Den visar att Skellefteå för helåret 2024 ökade sin befolkning med 1608 invånare men att man sedan slutet av september kan se en skarpt vikande kurva. Räknat från september och fram till slutet av februari har totalt 700 personer flyttat från Skellefteå. Samtidigt har inflyttningen minskat.
700 utflyttade
Den största förändringen i flyttnettot står utflyttningar till utlandet för, men även utflyttningar inom Sverige samt utflyttningar inom Västerbotten ökar. Det som har påverkats minst är inflyttningar inom Västerbotten, enligt ett pressmeddelande från Skellefteå kommun. Skellefteå dras också med ett negativt födelseöverskott på minus 260 för 2024, vilket betyder att färre barn föds än antal personer som avlider.
– Under hösten och fram till februari har vi tappat 700 invånare men den senaste veckan har det bromsat in. En stor del av utflyttningarna kan kopplas till oron för att inte kunna få ett arbetstillstånd, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun.
Växande arbetslöshet
På fredagen höll Skellefteå kommun en presskonferens om befolkningsstatistiken. Med på presskonferensen var även Ida Rönnblom, kanslichef på Arbetsförmedlingen som meddelade att arbetslösheten i Skellefteå ökat från 3, 1 procent i september 2024 till 4,9 procent vid januari månads utgång 2025.
– Det är högre än på länge men ändå väldigt lågt i förhållande till riket där arbetslösheten är 7,2 procent, säger Ida Rönnblom.
Det är högre än på länge men ändå väldigt lågt i förhållande till riket.
Viktiga åtgärder
Ända sedan krisen på Northvolt briserade har Skellefteå kommun tillsammans med bland annat Arbetsförmedlingen vidtagit flera åtgärder för göra det möjligt att behålla kompetens i kommunen. Meet & Match, där arbetssökande och arbetsgivare fått mötas, och introduktionsanställningar har tillsammans lett till en 60-tal anställningar. Utöver dessa pågår det fortfarande cirka 100 anställningsprocesser.
– Vi kan se att insatserna har gett effekt genom att anställningar har skett, både hos oss och hos privata arbetsgivare, och vi vet att det fortsätter att pågå väldigt många anställningsprocesser vilket är glädjande. Men det är också viktigt att det här arbetet inte stannar av utan att det fortsatt får ha högsta prioritet, säger Kristina Sundin Jonsson.
Majoriteten av anställningarna som har genomförts är inom industri och tillverkning. Exempel på tjänster som tillsats är: olika typer av ingenjörer, processoperatörer, projektledare, industrielektriker, lagerarbetare, båtbyggare och busschaufförer.