Annons
Dan Jönsson, Linda Mallik och Therese Eriksson utgör lag Mallik i höstens upplaga av kontrapunkt i SVT. Foto: Privat

Therese från Skellefteå tävlar i prestigefyllt tv-program: ”Kul, läskigt och himla svårt”

NÖJE I höstens säsong av programmet Kontrapunkt är en av de medverkande Therese Eriksson, litteraturkritiker och kulturförmedlare på Skellefteå kommun. Hon tävlar i kvällens program.

Annons

Kulturfrågan Kontrapunkt sänds på SVT och sägs vara Sveriges svåraste frågesport om kultur. Men att det bara är ett program för finsmakare är något som Therese Eriksson, som deltar i höstens upplaga av programmet, inte håller med om.

– Vid sidan av själva tävlingsmomentet är ambitionen att tillgängliggöra den typ av kultur som anses vara svår men som inte nödvändigtvis behöver vara det. De som tävlar berättar och bildar om de konstverk, musikstycken och den litteratur som tas upp, säger Therese.

Annons
Therese Eriksson under inspelningarna av Kontrapunkt i Göteborg. Foto: Privat

Svårt att tacka nej

Therese har under många år jobbat som litteraturkritiker och kulturskribent för bland annat Svenska Dagbladet. Av den anledningen fick hon en förfrågan från programredaktionen.

– Jag fick göra ett kunskapstest för att se om jag platsade. Sedan dröjde det ett tag innan jag hörde något. När jag väl fick frågan om jag ville vara med sa jag ja direkt, jag har patologiskt svårt för att tacka nej till en frågesport, säger Therese.

Annons

Höstens säsong av Kulturfrågan Kontrapunkt sänds på SVT1 sedan den 9 oktober. I varje avsnitt möts två lag med tre deltagare där varje deltagare representerar en konstform. Therese är litteraturexperten i lag Mallik där hon tävlar tillsammans med pianisten och regissören Linda Mallik och konstkritikern och författaren Dan Jönsson.

– Det roligaste med hela grejen har varit att lära känna mitt lag – så himla roliga, smarta och enormt kunniga människor. Att vara i den där inspelningsbubblan var också spännande. Kul, läskigt och himla svårt! Ibland gissar man fel med flera hundra år – men det får man leva med.

Therese Eriksson tävlar i onsdagskvällens program den 16 oktober, med start 21.00.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons