Annons
Anders Steinvalls bok Miraklet i trä handlar om hur Sara kulturhus blev till och om människorna som fick det att hända. Foto: Privat

Ny bok skildrar bygget av Sara kulturhus: “Lokal bedrift med global relevans”

NYHETER Nästan på dagen tre år efter invigningen av Sara kulturhus släpper författaren och journalisten tillika Skelleftesonen Anders Steinvall sin bok Miraklet i trä – en berättelse om kulturhusets tillblivelse, uppbyggnad och människorna som verkar där.

Annons

– Syftet med boken är egentligen det samma som i boken Batterifabriken. Det som nu pågår i Skellefteå är så omvälvande, händelserna så stora att det finns ett värde i att dokumentera dem medan de händer. När man är mitt inne i något stort tycker man att man har koll på skeendena men man missar ofta det bredare perspektivet. Jag hoppas att boken ska fylla en funktion på det sättet, säger Anders Steinvall.

Det är boksläpp den 18 september klockan 18.00. Foto: Privat

För de läsare som mot förmodan inte känner till Anders Steinvalls tidigare produktion så är Batterifabriken den bok han släppte för ungefär tre år sedan och som beskriver Northvolts etablering i Skellefteå. Precis som Miraklet i trä skildrar den processen när den händer.

– Studiebesöken i Skellefteå och på Sara kulturhus är många och ofta efterfrågas någon form av dokumentation. Det kan ses som bokens andra syfte; att människor som är intresserade av allt som händer i Skellefteå ska finna värde i att läsa böckerna, säger Anders.

Annons

Ingen överdrift

Miraklet i trä utgörs av tre delar. Den första tecknar bilden av själva byggnaden, hur den kom till, det arkitektoniska arbetet, träbyggnadstekniken och själva uppförandet. Bokens andra del fokuserar på husets innehåll, verksamheterna och människorna i det. I den tredje delen anläggs ett bredare perspektiv, bland annat kring den roll Sara kulturhus spelat när det gäller den stora nationella och internationella uppmärksamhet som Skellefteå rönt på senare år.

– Jag inleder boken med ett citat, som går som en röd tråd genom boken, från den recension som tidskriften Arkitektur skrev efter invigningen av Sara kulturhus: “en lokal bedrift av global relevans”. Det är verkligen ingen överdrift. Sara kulturhus symboliserar den fascinerande ambition och handlingskraft som finns i Skellefteå, säger Anders och tillägger.

Annons

– Det här är ingen kritisk granskning, det får nästa författare ta tag i. För givetvis finns det andra frågor att belysa också.

Boksläpp på Sara

Miraklet i trä är illustrerad med bilder tagna av Skelleftefotograferna Patrick Degerman och Jonas Westling. Bilderna har också resulterat i utställningen Sara – byggnaden och livet i Sara som visas i kulturhusets södra foajé mellan den 15 och 22 september.

Artikeln är en del av Megafonen 11/9 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons