Annons
Foto: Arkivbild / Pixabay

Kraftig ökning av stölder – polisen sätter in åtgärder och ber om tips

NYHETER Polisen ser en kraftig ökning av cykelstölder i Skellefteå. Det har minst stulits gods för nära en miljon kronor och nu vidtas åtgärder för att stävja utvecklingen.

Annons

Nationellt så verkar cykelstölderna minska men inte i Skellefteå. Enligt polisen har stölderna ökat rejält under året, bara under maj och juli anmäldes ungefär dubbelt så många som prognosen, som grundar sig på statistik från de senaste fem åren.

I nuläget uppgår det totala godsvärdet till minst 900 000 kronor och i det gömmer sig ett stort mörkertal, eftersom cyklarnas värde sällan framgår i anmälan.

– Nu vill vi göra en samlad insats där målet såklart är att få ned antalet cykelstölder, säger Pär Lindberg, gruppchef i lokalpolisområde Skellefteå, på polisens hemsida.

Annons

För att komma åt problemet vidtas flera åtgärder. Polisen kommer till exempel att genomföra utökade kontroller på platser som innergårdar och trapphus, för att hitta möjliga gömställen.

– Vi vill också uppmana allmänheten att tipsa oss om man ser något misstänkt eller om det står en massa cyklar samlade på en ovanlig plats, säger Pär Lindberg.

Du kan tipsa polisen via telefonnummer 114 14 eller via webben, och i samband med ett pågående brott är det alltid 112 som gäller.

Annons

Så kan du skydda dig

  • Var noga med var du ställer din cykel. Parkera på en så ljus och öppen plats som möjligt, där det rör sig mycket folk.
  • Lämna inte kvar lösa föremål som cykelkorg, lampor, cykeldator eller batteriet till din el-cykel.
  • Lås alltid cykeln med ett godkänt lås.
  • Lås fast cykeln vid ett fast föremål.
  • Skriv ned cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar och med ett ramnummer kan polisen identifiera din cykel.

Om din cykel blir stulen

  • Anmäl stölden till polisen och uppge så många uppgifter du kan; som ramnummer, personnummer, vilken typ av cykel det är, märke och färg samt andra kännetecken som underlättar identifiering. Du kan anmäla stölden genom en webbanmälan, ringa 114 14 eller besök en polisstation.
  • Om din cykel blir stulen och du anträffar din stulna cykel, ring polisen på 114 14 innan du tar tillbaka den.

Källa: Polisen

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons