Annons
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson

Joel har öppnat butik på Norrböle: ”Handlar om att renovera varsamt”

NÄRINGSLIV Det ska vara skonsamt för såväl människa som miljö och material. Det tycker Joel Olsson som startat en ny butik i Skellefteå, med fokus på byggnadsvård.

Annons

En arom av linolja slår på vägen upp för stentrappan utanför. Det är sista veckan i maj och 36-årige Joel Olsson har ställt upp dörren i den över 25-gradiga värmen. Byggnadsvård & eko, som han döpt butiken till, öppnade på Norrbölegatan intill Eddahallen tidigare i vår.

– Hur det har gått? Jag har aldrig drivit butik tidigare så jag vet inte riktigt. Lite för lite folk har det varit men det har inte heller varit folktomt, säger han.

Joel bor i Ostvik och är lärare på skolan där. Nu på deltid. Han visar runt bland varorna, pratar linolje- och slamfärg kontra akrylatfärg och ifrågasätter lätt Svanen som sann miljömärkning. Joel förordar de bra och traditionella medlen.

Annons
Joel i sin nya butik. “Det här med miljövänlig byggnadsvård går ofta hand i hand med det traditionella”, säger han. Foto: Jonas Nilsson

Hans intresse för byggnadsvård väcktes när han och sambon skulle köpa hus.

– Vi läste tidningar som hade ett ekologiskt tänk och det här med miljövänlig byggnadsvård går ofta hand i hand med det traditionella, säger Joel.

Gör egen linoljesåpa

Han tycker om projekt och tar sig inget an halvdant. När Joel av en händelse kom i besittning av en större mängd mjölk lärde han sig göra ost och messmör av den. Efter att ha köpt en olivtvål inspirerades han att göra sin egen, och i dag står hans egentillverkade linoljesåpa på hylla i butiken.

Annons
Han producerar sin egen linoljesåpa och Joel är i färd med att steppa upp volymen. Foto: Jonas Nilsson

I rummet intill puttrar en blandning av linolja och kaliumhydroxid för försåpning, i en 20 liters behållare som ska uppgraderas till en på 65.

– Just nu kan jag producera runt 34 liter i veckan, men jag söker återförsäljare och då är det alldeles för lite, säger Joel.

Inspiration söderifrån

Här finns också tjärprodukter, borstar, ekologisk tvål och deo, smidesgrejer, en del tapeter och annat. Antingen lokalt- eller Sverigetillverkat. Joels sambo kommer från Funäsdalen och där finns Härjedalens Byggnadsvård, en butik som råkade öppna efter att de köpt hus, och där blev paret stammisar.

– Vi blev polare med dem och kunde stå och prata i timmar, fortsätter Joel.

Annons
Den nya butiken Byggnadsvård & eko har öppnat på Norrbölegatan intill Eddahallen. Foto: Jonas Nilsson

Resten är historia, som de säger. Över tid har det som började som knoppande intresse utvecklats till expertis, och den 19 april öppnade Joel sin butik. Härnäst tänker han bland annat synliggöra sitt koncept på Nolia-mässan i augusti.

– Det handlar om att kunna renovera varsamt. Att använda material som faktiskt skyddar ytan, som slam- och linoljefärg eller en tjärprodukt, så att träet kan andas. Det blir också roligare att underhålla för du slipper skrapa innan du målar om, vilket är själsdödande, säger han muntert.

Artikeln är en del av Megafonen 4/6 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons