Annons
Det finns områden som kräver hänsyn, som här vid Örvikensågen. Foto: Patrick Degerman

Örvikens framtid: Ett team utsett – ska skissa på hur orten kan växa

NYHETER I Örviken finns utvecklingspotential och nu har ett team med arkitekter och sakkunniga utsetts, för att skissa på hur orten kan växa.

Annons

Vi har tidigare berättat att förslag på Örvikens utveckling ska tas fram. Frågan som ska besvaras är hur orten kan växa med nya bostäder samtidigt som kulturhistoriska värden bevaras och vattenområden görs tillgängliga för fler.

Det görs inom ramen för projektet Visioner i norr, som Skellefteå kommun genomför tillsammans med Umeå, Luleå, Boden, Kiruna och Gällivare kommuner.

Annons

I ett pressmeddelande berättar kommunen att det team som ska skissa på Örvikens framtid nu har utsetts, och det består av:

Josefina Nordmark – arkitekt.
Jenny Nordmark – arkitekt, scenograf och konstnär.
Dag Avango – professor i historia med inriktning på̊ studier om industrisamhällets historia och kulturarvsprocesser.
Dan Hallemar – landskapsarkitekt och journalist.

I ett första steg kommer de att besöka Skellefteå och Örviken under juni.

– Jag ser fram emot att få träffa vårt team och visa upp Örviken så att de får en ännu djupare förståelse för styrkorna och utmaningarna. Utifrån det blir det spännande att se vilka idéer de kommer fram till, säger kommunarkitekt Harriet Wistemar.

Annons

Teamet ska inventera, analysera och ta fram en förvaltnings- och genomförandeplan innan en prototyp för gruppens idéer så småningom kan tas fram.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons