Annons
Foto: Pressbild

Ska underlätta samåkning – digital plattform introduceras i Skellefteå

NYHETER Snart blir det enklare för Skellefteborna att samåka när den nationella föreningen Skjutsgruppen etablerar sig i kommunen. Förhoppningen är att såväl lokala föreningar som privatpersoner ska ansluta sig till den digitala plattformen.

Annons

Skjutsgruppen är en ideell förening som skapades 2007 och idag samlar 80 000 privatpersoner i sitt nätverk. Syftet med föreningen är att underlätta för människor att samåka både till jobb och fritidsaktiviteter samtidigt som man sparar pengar och gör en insats för klimatet.

– Vi ser ett större engagemang och intresse för samåkning än någonsin tidigare. Det hänger ihop med både klimatet och ekonomin. Men det har också att göra med att vi kopplat ihop oss med det etablerade föreningslivet, säger Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen.

Annons
Mattias Jägerskog är grundare av Skjutsgruppen. Foto: Margareta Jägerskog

Tillit är grunden

Den ihopkoppling Mattias pratar om inleddes för ett år sedan då man började bjuda in olika typer av föreningar och dessutom lanserade en digital plattform där medlemmarna kan be om eller erbjuda platser i bilen både inom den förening man tillhör eller till medlemmar i andra föreningar.

När man får svar på sitt erbjudande eller sin förfrågan kan man också se vem man pratar med och vilken förening personen tillhör. Då får man också möjlighet att se varandras telefonnummer så att det blir lättare att kommunicera.

Vi har inte tid att skapa nya sammanhang där tillit först måste uppstå.

– Tillit är grunden för samåkning. Vi har inte tid att skapa nya sammanhang där tillit först måste uppstå. Istället arbetar vi med sammanhang som redan har hög tillit – nämligen det svenska föreningslivet. I föreningarna finns tillit till både andra medlemmar och till organisationen och det underlättar när det gäller att ta steget till att samåka, säger Mattias Jägerskog.

Annons

Inte vinstdrivande

När man pratar om samåkning tänker man ofta på gemensamma resor till och från jobbet. Men via Skjutsgruppens plattform kan man samåka i princip överallt – från jobb till fritidsaktiviteter och längre semesterresor.

– Det är viktigt att understryka att samåkning är en icke vinstdrivande aktivitet. Här vill vi att medlemmarna för en dialog med varandra. Antingen kan man dela på kostnaden eller välja att bjuda varandra. Om man väljer att dela på kostnaden får ersättningen inte vara högre än 25 kronor per mil, säger Mattias Jägerskog.

Annons
Foto: Pressbild

Tisdagen den 19 mars bjuder Skjutsgruppens nätverk av samåkande föreningar in även Skellefteås föreningsliv till en träff på Hubben för att få mer information om plattformen och hur den används. Och intresset är stort, enligt Mattias Jägerskog.

– Vi har redan fått anmälningar från fotbollslag, hockeyklubbar och kulturföreningar i kommunen. Vi hoppas också att fler privatpersoner och även byaföreningar ska vilja ansluta sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons