Annons
  • Flera aktörer samarbetar i projektet. Anna Ploysuksai, arkitekten Marcus Hägglund och Ola Johansson, projektledare på Skebo, tittar över planerna tillsammans med Niclas Hällgren. Foto: Jonas Nilsson
  • Satsningen har planerats länge men starten har fördröjts. När utbyggnaden nu kommit igång kommer restaurangen att utveckla insidan med. Foto: Jonas Nilsson
  • Krögaren Niclas Hällgren är förväntansfull. Meat Us kommer att fortsätta vara en köttrestaurang men en mer modern sådan. Hela innemiljön ska få ett ansiktslyft. Foto: Jonas Nilsson
  • En entreprenör har utsetts och vid fototillfället ska plattan för utbyggnaden snart gjutas. Niclas, Anna och Ola, Skebos kundansvarige Petter Holmgren och arkitekten Marcus ser fram emot fortsättningen. Foto: Jonas Nilsson

Restaurangen satsar tillsammans med Skebo – bygger ut och bygger om: ”Känner det kommer bli bra”

NYHETER Det har dragit ut på tiden men nu är bollen i rullning. Köttrestaurangen Meat Us på gågatan bygger ut och bygger om, sittplatserna blir fler och miljön fräschas upp. “Vi är förväntansfulla”, säger krögaren Niclas Hällgren.

Annons

Restaurangen öppnade i lokalen väst på stan under 2016, då som Texas Longhorn. Niclas Hällgren och Anna Ploysuksai skulle så småningom bryta sig ur kedjan och driva stekhuset vidare i egen regi, för friheten det ger, och skyltarna byttes ut.

De har länge planerat att utveckla Meat Us. Tillsammans med fastighetsägaren Skebo samt Marcus Hägglund och Erika Jonsson på Link arkitektur har en plan tagits fram, och nu realiseras den.

– Alla tillstånd är klara, vi har utsett en entreprenör och de håller på att flytta ut markvärmen nu, för den utbyggnad som ska bli. Det är i förberedelse för den platta som ska gjutas, säger Ola Johansson, projektledare på Skebo.

Annons

I läsande stund lär arbetet ha kommit längre.

Förlänger bästa säsongen

Restaurangen ska byggas ut mot gågatan så långt tomtgränsen tillåter. Det innebär mer yta och fler sittplatser. “Väggarna” i den yttre delen blir speciella, för de kommer att bestå av elektriskt styrda glaspartier som kan höjas och sänkas.

– De skapar ett räcke när de är helt nedhissade, så när det är fint väder kan du sitta och hänga ute med armen. Jag har inte sett det någon annanstans, säger Ola.

En rendering av hur utbyggnaden kan komma att se ut. Illustration: Link arkitektur

Det blir som en sluten tillbyggnad och öppen uteservering i ett. För Niclas och Anna handlar det om att förlänga sommarsäsongen, förtätning i området har skapat en längre gata för vinden att ta fart igenom och det har märkts på den tidigare uteserveringen.

– Här uppe i norr har vi kanske 15-18 riktigt bra sommardagar och de blir färre om det blåser. Med den här utbyggnaden kan vi ha säsong från redan i början av maj till slutet av september, säger Niclas.

Oväntad fördröjning

Det är länge sedan han och Anna först berättade om sin vision för Skebo. Tanken var att komma igång tidigare, planerna hade kommit långt, men så upptäckte de och Ola något som komplicerade det hela.

Annons

Det finns en liten lucka i marken precis utanför som de först trodde ledde till en sandficka.

– Vi var färdiga med nästan allt, och så hittade vi ett skyddsrum här under, berättar Ola och Niclas tar vid.

– Det är utrymningsvägen som kommer upp här ute, i det som blir den nya serveringsytan, vilket gjorde att allt blev fördröjt. Det blev lite bökigt men vi har kunnat lösa det ganska bra, säger han.

Luckan får inte byggas igen så istället införlivas den i restaurangmiljön. Den kommer att förlängas uppåt och utformas på ett sätt som passar ihop med det andra.

Den inre delen av restaurangen ska omvandlas till en loungedel. Foto: Jonas Nilsson

En mer modern restaurang

Nu när arbetet kommit i rullning passar de på att ta ett helhetsgrepp, även på insidan. Möblerna ska kläs om, strukturen invändigt göras om och golvet, väggarna och taket kommer att få nya ytskikt.

– Vi bygger även en loungedel i den inre delen. Vi har plats för 67 matgäster i dag men ingenstans att hänvisa gäster som bara vill komma in och ta en drink, eller stanna lite längre efter middagen, vilket varit ett litet problem. Ombyggnationen öppnar även för saker som provningar och företagsevent, säger Niclas.

Meat Us ska förbli en köttrestaurang men i mer modern tappning. För Skebo är projektet en långsiktig satsning, Skellefteå växer och så småningom ska Karlgårdsbron slussa fler trafikanter till den här delen av stan.

– Fler kommer att söka sig hit, parkera och starta sin stadsresa här. Och kanske säga “åh, vilken fin restaurang”. Vi vill göra den västra delen mer levande, säger projektledaren Ola.

Annons

Restaurangen kommer att fortsätta hålla öppet till trettondagshelgen i början av januari, stänga och sedan öppna till våren igen. Allt bedöms färdigt i mitten av mars 2024.

– Det känns spännande att vi äntligen är igång. Det har tagit lång tid, men å andra sidan har man hunnit tänka igenom saker både en och två gånger, så det har kanske inte varit en nackdel. Vi känner att det här kommer att bli bra, säger Niclas.

Artikeln är en del av Megafonen 6/12 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons