Annons
Foto: Arkivbild

Fler poliskontroller under veckan – två bötfällda redan på måndagen

NYHETER Polisen genomför en trafikvecka under vecka 38 vilket innebär en upptrappning av kontroller.

Annons

”Kör lugnt och rädda liv” är budskapet. Under veckan kommer polisen att synas mer än vanligt ute i trafiken. De genomför nämligen en trafikvecka för att belysa den stora skillnad som hastigheten kan ha vid en olycka.

– Vi vet att risken att dö ökar exponentiellt ju högre hastigheten är, säger trafikstrateg Ursula Edström på polisens sajt.

I Sverige har 120 personer omkommit i trafiken mellan januari och juli i år. Ibland ska hastigheten ha varit direkt orsakande. Andra gånger har den påverkat utgången.

Annons

Vill öka säkerheten

De utökade kontrollerna kommer inte minst att hållas på sträckor som har lite högre hastighetsbegränsningar, som på landsvägar.

Polisen kommer både att jobba synligt med laserinstrument vid vägkanten, och med dolda genomsnittshastighetsmätare i målade och civila polisbilar samt motorcyklar.

– Syftet med våra kontroller är att skapa trygghet och förebygga hastighetsöverträdelser. Det handlar inte om att bötfälla så många som möjligt, utan om att öka trafiksäkerheten i en miljö där vi alla rör oss varje dag och som bygger på att vi håller oss till regler och tar hänsyn till varandra, säger Ursula Edström.

Annons

Trafikveckan hann knappt inledas innan två förare tilldelades varsin bot utanför Skellefteå. Båda stoppades på väg 95 under förmiddagen, en vid Grundnäs och en vid Boliden.

Personerna ska ha kört 14 respektive 17 kilmeter i timmen för fort på 80-sträckan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons