Annons
Mia Grönlund Forsgren med hundarna Pippi och Rudolf. Foto: Pressbild

Hundarna Pippi och Rudolf i tjänst på bup: ”Har varit positiv respons”

NYHETER Nu finns två färdigutbildade terapihundar på barn- och ungdomspsykiatrin (bup) i Skellefteå, Pippi och Rudolf, som jobbar tillsammans med fysioterapeuten Mia Grönlund Forsgren.

Annons

Hon presenterade idén redan när hon sökte jobbet. Mia Grönlund Forsgren köpte sin första hund Rudolf av en uppfödare som själv utbildat terapihundar, för arbete på bup i Falun, och Mia ville göra samma sak här.

Så på arbetsintervjun i Skellefteå lade hon fram att låta hundarna bli en del i hennes jobb som fysioterapeut.

– Jag kände att det här skulle vara det ultimata stället att jobba med terapihund. Det skulle ge så mycket i verksamheten, säger Mia i ett pressmeddelande.

Annons

Sagt och gjort. Efter lämplighetsprov, praktik och legitimering har de numera färdigutbildade terapihundarna Rudolf och Pippi gjort över 50 patientbesök ihop med Mia, och med gott resultat.

– Det har varit väldigt positiv respons från patienter och vårdnadshavare. Det har varit några som varit besvikna och frågat ”var är den där hunden? Jag vill också träffa den”, berättar Mia med ett skratt.

Annons

Hon upplever att hundarna dels gjort det lättare för patienter att vilja komma dit. De ska också ha haft god effekt i behandlingen av ätstörningsproblematik.

– Personer med ätstörningsproblematik har kunnat flytta fokus från sin kropp. Det har blivit mer avspänt, de har hittat mer kraft i sin röst när de pratar och de har haft större kroppsrörelser, fortsätter Mia.

Även i traumabehandlingen har Pippi funnits där, nära, vilket underlättat för personer att prata om det svåra. Det kommer hon och Rudolf att fortsätta med då båda blivit ett stadigt inslag på barn- och ungdomspsykiatrin sedan i maj.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons