Annons

Patient utsattes för risk när läkare bröt mot rutin – kommer granskas

NYHETER En läkare i länet bröt mot rutinen för att säkra en patients snabba transport till sjukhus, vilket innebar en risk, så nu kommer Ivo att granska fallet.

Annons

Patienten hittades i sitt hem av hemtjänstpersonal. Hen visade tecken på sepsis, blodförgiftning, så de kallade på ambulans. Region Västerbotten skriver att personen dock nekades klinisk bedömning på närmaste vårdinrättning.

Den ansvariga läkaren på mottagningen bröt därmed mot gällande rutin, då transport till sjukhus skulle ta över en timme. Den närmare vårdenheten skulle både ha gjort en klinisk bedömning och påbörjat antibiotikabehandling.

Annons

Enligt regionen ska läkaren ha avvikit från rutinen för att undvika att transporten till sjukhus blev fördröjd.

Patienten kom senare till sjukhus, behandlades och kunde så småningom skrivas ut, men bedöms ha utsatts för en risk. Händelsen har därför anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons