Annons
För att förbereda sig inför den krävande löpningen på Mont-Blanc kommer Adam Bitén att tillbringa mycket tid på stigarna över Vitberget i sommar. ”Det finns typ inget liknande ställe någonstans i Sverige”, säger han.

Adam förbereder sig för sitt livs lopp – över franska alperna: “Att springa 10 mil är inte roligt”

SPORT Det har varit en dröm sedan han började med löpning – och i höst blir det verklighet. 1 september ställer sig Skelleftebon Adam Bitén på startlinjen till världens största bergslopp, UTMB, för att springa 101 kilometer över Mont Blanc. “Det är en bucket list-grej, helt klart”, säger Adam.

Annons

Vi träffas på Vitberget en varm vårdag när solskenet strilar ner mellan grenverken. Det är bland dessa snåriga stigar och branter som Adam Bitén brukar göra en stor del av sin träning.

– Det finns typ inget liknande ställe någonstans i Sverige, med så här mycket stigar som går kors och tvärs. Här kan man springa hur länge som helst, säger han.

Annons

Årets stora äventyr stavas UTMB, en förkortning för Ultra-trail du Mont-Blanc.

Under några dagar vid månadsbrytet augusti-september samlas runt 10 000 löpare från hela världen i den franska alporten Chamonix för att göra upp i världens största tävling för bergslöpning, eller ultra trail som det benämns.

Adam är anmäld till loppet UTMB CCC, som startar i Italienska Cormayeur. Efter 101 kilometer och drygt 6100 höjdmeter har löparna tagit sig tillbaka till Chamonix och får äntligen korsa mållinjen.

UTMB CCC har omkring 2000 startande löpare och är ett av världens största lopp för bergslöpning. Foto: Paul Brechu/Pressbild

– Det är löpningens svar på Vasaloppet. Jag har följt den här tävlingen sedan jag började med löpning omkring 2013. Det är den tävlingen jag drömt om, där de bästa i världen gör upp i vacker miljö, säger Adam.

Trots att det är så många deltagare är det svårt att bli antagen till loppet – förra året var det bara omkring 1 av 6 anmälda som fick en startplats.

Därför var det ett glatt besked för honom att han blivit antagen i år.

– Det är en bucket list-grej, helt klart. Jag tror att det är det största jag kommer att göra som löpare, säger han.

Annons

Adam, som till vardags är jurist i Skellefteå, har haft löpning som ett av sina största intressen de senaste tio åren.

Det har blivit många Broarna runt och andra snabba, kortare distanser. Men det är ändå de längre sträckorna ute i naturen som lockar mest.

– Att springa 10 kilometer på asfalt är så mätbart och tidsstyrt. Uppe bland bergen handlar det inte om vilken tid jag får – utan om jag klarar av det, säger han.

Löparna på UTMB får kämpa hårt i alla stigningar och utförslöpningar. Däremellan får man passa på att avnjuta otroliga utsikter från Mont-Blanc. Foto: Frank Oddoux/Pressbild

Termen “ultra” används för lopp som är längre än marathon. Och det har blivit några såna för Adam, bland annat Kullamannen 50 km, Bydalen fjällmarathon och Lofoten 50 engelska miles.

Varför vill man springa så långt?

– Helt rimlig fråga, är det så kul egentligen? Att springa 10 mil är inte roligt, säger han med ett skratt.

Annons

– För mig handlar det i grund och botten om en kärlek till naturen. Att få röra sig långa distanser ute, höra fågelkvitter och känna lukter. Men också att testa sina gränser och se vad man klarar av. Vi lever väldigt skyddade liv så jag tror att det är bra att utsätta sig för prövningar ibland, säger Adam.

När han blickar fram mot loppet ser han framför sig vackra vyer och festivalliknande stämning med tusentals andra löparentusiaster samlade på samma ställe.

Skelleftebon Adam Bitén tränar för bergsloppet UTMB. Foto: Jonatan Stålhös

Men också tuffa stigningar och långa utförslöpningar som kommer att slita hårt på knän och höfter.

– Jag tror att första halvan av loppet kommer vara ganska behaglig. Sen kommer andra halvan handla om att överleva, säger han innan han tillägger:

– Men det ska väl inte vara roligt jämt.

Trivs i naturen

Namn: Adam Bitén
Ålder: 45
Gör: Jurist
Trivst bäst: I skog och bland berg
Starkaste löparminne: Tävlingen Lofoten 50 miles. Det var spöregn och blåste kastvindar på 20 m/s. Jag sprang i dimma längs en bergskam med stup på vardera sida och har nog aldrig varit så rädd.

Artikeln är en del av Megafonen 25/5 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons