Annons
Foto: Visit Skellefteå

Vill bli Årets stadskärna • Stormöte om centrums utveckling har hållits

NYHETER Skellefteå kommun går samman med fastighetsägare, handel och besöksnäring i en satsning för att bli Årets stadskärna. En gemensam vision för hur centrum ska utvecklas ska tas fram.

Annons

Det är en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan som organisationen Svenska stadskärnor delar ut. Priset tilldelas den stad som under de föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

Det är någonting som Skellefteå kommun nu tar sikte på.

– Stadskärnan är viktig för Skellefteås attraktivitet, tillväxt och sociala hållbarhet. Vi vill göra Årets stadskärna till en del av Expo 2026, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i ett pressmeddelande.

Annons

Jobbar gemensamt

För detta behövs en gemensam målbild för hur framtidens centrum ska se ut. Under 18 månader ska privata, offentliga och ideella intressenter jobba fram en gemensam vision och affärsplan med tillhörande finansiering.

– Genom att arbeta strukturerat tillsammans vill vi skapa synergier till nytta för både kommunen och näringslivet. Syftet är att skapa en mer levande, inkluderande och välkomnande stadskärna, säger Maria Broman, vd på Visit Skellefteå.

Fem fokusområden

Som startskott arrangerades ett stormöte tidigare i veckan. Enligt pressmeddelandet ska ett sextiotal fastighetsägare, näringsidkare, tjänstepersoner och politiker ha varit där. De bildade arbetsgrupper inom fem fokusområden: varumärket, platsen, utbud, tillgänglighet samt trygghet.

Annons

Visit Skellefteå kommer gärna i kontakt med fler som vill ansluta till någon av dessa.

– Alla goda krafter behövs och vi vill fånga upp alla som brinner för stadskärnans utveckling. Alla som är intresserade av att vara med och bidra i någon av grupperna är välkommen att kontakta mig, säger vd Maria Rautio.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons