Annons
  • Isak kan själv gå och springa med den nya gåcykeln. Här testar han den i korridoren utanför idrottshallen i Lejonströmsskolan tillsammans med pappa Ulf. Foto: Magnus Lindkvist
  • Isak har klätt sig själv för att ”spela bandy” på gården, augusti 2016. Foto: Privat
  • Hela familjen i Åre mars 2022. Isak åker skicart genom Totalskidskolan. Foto: Privat
  • Pappa Ulf och Mamma Jeanette i entrén till Lejonströmsskolan där Isak går i femte klass. “Det finns en stor sorg över saker som inte går att göra. Sådant som vi inte kommer att få uppleva ihop”, säger Ulf.
  • Gåcykeln som Isak fick i januari har redan blivit uppskattad. ”Det syns verkligen att han gillar den”, säger pappa Ulf.
  • Kul på isen med syrran, januari 2020, och fikapaus i stugan (Masugnsbyn), juli 2019. Foto: Privat
  • Annica Bray och Harry van der Veen tog initiativ till att köpa in den nya cykeln och fick hjälp av ett antal Skellefteföretag som ställde upp.
  • På bilden syns Dennis Paavola, Elon Bogården, Dennis Mohi, Nuiteq, Peter Karlstén Whitebox, Harry van der Veen, Nuiteq, Roger Fransson, Arkitektkopia, Kenneth Vidmark, Wikan Personal. Förutom dem har även Northern care varit med och bidragit, samt 4Sign, Lindbergs Reklam och privatpersonen Boije som stått för att pynta cykeln.

Ny gåcykel underlättar för 12-årige Isak – som lider av en obotlig sjukdom: ”Vi tar en dag i taget”

SAMHÄLLE Isak, 12 år, är en av få som drabbats av sjukdomen Sanfilippo – som hela tiden försämrar hans tillstånd. Från att ha varit helt frisk fram till tre års ålder kan han idag varken gå eller prata. “Det är en stor sorg varje gång han tappar en förmåga”, säger Isaks mamma Jeanette.

Annons

Ulf och Jeanette Blomqvist, Isaks föräldrar, tar fram en bild på mobiltelefonen. Där syns en blond, glad kille i femårsåldern som utrustat sig med Skellefteå AIK-tröja, två olika skor, keps, innebandyklubba och en volleyboll.

– Han hade klätt sig själv och det går verkligen att se hur nöjd han var, säger Ulf och ler.

Isak gillade bland annat att spela innebandy, fotboll och att klättra, och vid fem års ålder dribblade han bort hela storasyrrans fotbollslag, berättar Ulf.

– Vi hade nog trott att han skulle bli ishockey- eller innebandyspelare, säger Jeanette.

Isak har klätt sig själv för att ”spela bandy” på gården, augusti 2016. Foto: Privat

Men de började även inse att det var något som inte stämde. Från att ha haft god motorik och kommunikativ förmåga började han glömma bort saker, och inte längre kunna klättra upp på sådant som han tidigare klarat av.

– En utredning visade på lätt utvecklingsstörning med autistiska drag, men eftersom tillståndet fortsattes att försämras så var vi tvungna att kolla upp det mer, berättar Jeanette.

Eftersom tillståndet fortsattes att försämras så var vi tvungna att kolla upp det mer.

Det visade sig att Isak drabbats av den ytterst ovanliga sjukdomen Sanfilippos syndrom. Förenklat kan det beskrivas som en demenssjukdom med inslag av ALS, som drabbar barn.

– Stödfunktionerna som ska hålla cellerna rena fungerar inte som de ska, och när de blir fulla med “GAG” så dör cellerna – vilket gör att man tappar funktioner, säger Ulf som förklarar att GAG står för glukoaminglykat – en sockerart som behövs för att bygga upp celler, men som sedan ska städas bort av ett enzym.

Kul på isen med syrran, januari 2020, och fikapaus i stugan (Masugnsbyn), juli 2019. Foto: Privat

Sedan diagnosen 2017 har Isaks tillstånd gradvis försämrats. Det är allt från återkommande öroninflammationer i yngre år till hjärtklaffsfel, epilepsianfall, kväljningar, värk och förlorad motorik.

”Så klart tufft”

Så sent som 2020 kunde han hålla balansen själv och sparka boll utomhus, men sedan den hösten är inte heller det möjligt.

– Det är en stor sorg varje gång han tappar en förmåga, säger Jeanette och tittar ner i stengolvet innanför entrén till Lejonströmsskolan där vi sitter.

Pappa Ulf och Mamma Jeanette i entrén till Lejonströmsskolan där Isak går i femte klass. “Det finns en stor sorg över saker som inte går att göra. Sådant som vi inte kommer att få uppleva ihop”, säger Ulf.

Medellivslängden för de som drabbas av den allvarligaste graden av Sanfilippo, som Isak har, är 14 år, plus/minus 4 år. Isak fyller 12 år i maj.

– Det är så klart tufft, och jag pendlar själv humörmässigt. Ingen borde behöva fundera på sitt barns begravning. Vilken musik det ska vara, färger och så, säger Ulf.

Ingen borde behöva fundera på sitt barns begravning. Vilken musik det ska vara, färger och så.

Något botemedel eller bromsande medicin för sjukdomen finns inte, men att röra på sig är viktigt. Isak gillar även när det går snabbt, så familjen försöker hitta på fartfyllda aktiviteter.

– Förra året var vi till Åre och åkte skicart. Då var det glädjetjut och kluckande skratt hela vägen ner i backen, säger Ulf och ler.

Hela familjen i Åre mars 2022. Isak åker skicart genom Totalskidskolan. Foto: Privat
Gåcykeln som Isak fick i januari har redan blivit uppskattad. ”Det syns verkligen att han gillar den”, säger pappa Ulf.

Tidigare i januari fick Isak även tillgång till en ny typ av gåcykel som ger honom bättre möjlighet att röra på sig.

– De andra varianter som Isak fått prova har inte fungerat alls. Den här ger honom mer frihet, och det syns att han gillar den, säger Jeanette.

Företagare ställde upp

Ulf och Jeanette har efterfrågat den här typen av hjälpmedel, men fick veta av Region Västerbotten att det den faller in under fritidshjälpmedel, och inte ett hjälpmedel som behövs i vardagen.

– Det är så stela regler med vissa saker, vilket är helt otroligt. När det gäller hjälpmedel så borde det utvärderas utifrån varje individ, säger Ulf.

När det gäller hjälpmedel så borde det utvärderas utifrån varje individ.

Istället gick ett antal företag, efter initiativ av Annica Bray och Harry van der Veen, ihop och köpte cykeln till Isak.

På bilden syns Dennis Paavola, Elon Bogården, Dennis Mohi, Nuiteq, Peter Karlstén Whitebox, Harry van der Veen, Nuiteq, Roger Fransson, Arkitektkopia, Kenneth Vidmark, Wikan Personal. Förutom dem har även Northern care varit med och bidragit, samt 4Sign, Lindbergs Reklam och privatpersonen Boije som stått för att pynta cykeln.

– Det är väldigt fint att företag och privatpersoner bryr sig när samhället inte räcker till, säger Ulf.

När frågan om framtiden kommer på tal så är det tydligt att familjen tar en dag i taget.

– Det är en typ av väntesorg som infinner sig, men samtidigt gör vi allt vi kan för att Isak ska ha det så bra som möjligt. Det kämpar vi för varje dag, säger Jeanette och Ulf.

Artikeln är en del av Megafonen 9/2 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons