Annons
Sebastian Mukka är läkare och forskare, och han tycker att samarbetet mellan Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus fungerar bra. Foto: Mattias Pettersson

Skellefteå lasarett avlastar Nus – axeloperationer flyttas norrut: ”Umeå kan inte leverera”

NYHETER Vårdköerna kortas när Skellefteå lasarett fått ta över ansvaret för en del av axelprotesoperationerna från Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Läkaren Sebastian Mukka tycker att lösningen är nödvändig. “Det krävs för att vi ska kunna erbjuda en rimlig vård i Västerbotten”, säger han.

Annons

Under hösten 2022 fick ortopediska kliniken på Skellefteå lasarett ta över uppdraget att utföra en del av axelprotesoperationerna i regionen, en verksamhet som tidigare enbart ägt rum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

I november i fjol hade runt tio operationer utförts i Skellefteå och så kommer det fortsätta under 2023.

Sebastian Mukka är läkare och forskare, bosatt i Umeå. Han är en av två kirurger som opererar in axelproteser i Västerbotten.

Han säger att orsaken till att operationerna flyttat till Skellefteå bland annat är det hårda trycket på operationssalar och personalbristen på Norrlands universitetssjukhus.

– I Umeå är det svårt med både tillgången på vårdplatser och det är brist på sköterskor. Umeå kan inte leverera helt enkelt.

Annons

Axelprotesoperationer som ändå görs i Umeå utförs framför allt på allmänt friska patienter som kan åka hem från sjukhuset samma dag. Under de senaste åren har sköra patienter som behöver övernatta på sjukhuset helt enkelt blivit utan operation, fram till nu.

– Vissa patienter har väntat sen 2019, det är jättelänge. De som är hemmahörande i norra delen av länet blir såklart glada att de inte behöver åka hela vägen till Umeå, men framför allt är de glada att de blir opererade.

Bra samarbete men mycket extrajobb

Tack vare att operationerna flyttats till Skellefteå kortas vårdköerna och tillgängligheten ökar för de patienter som har artros och behöver en protes i axelleden.

Annons

Sebastian Mukka, som är van att pendla till Skellefteå och stärka upp den ortopediska kliniken på lasarettet, tycker att samarbetet med kollegorna norröver fungerar bra.

– Det är lättsamt och trevligt att jobba i Skellefteå. Personalen är bra, både på operation och på ortopedavdelningen.

Samtidigt sticker han inte under stolen med att pendlingen medför utmaningar. För honom, som har små barn hemma i Umeå, är avståndet inte optimalt.

– På så vis är det en nackdel. Men gör vi det inte, blir patienterna inte omhändertagna och det är inte acceptabelt.

Annons

Dessutom blir det mer jobb för personalen på lasarettet i Skellefteå som måste ta hand om all utrustning som skickas mellan Umeå och Skellefteå.

– Operationssköterskorna i Skellefteå är jätteduktiga, men det blir mycket extrajobb för dem. Det är mycket logistik, men det krävs för att vi ska kunna erbjuda en rimlig vård i Västerbotten, säger Sebastian Mukka.

Artros i axeln

Axelledsartros kan ge stelhet och molande värk. Du kan få svårt att röra på axeln och lyfta saker. Du kan ha ont både när du belastar axeln och när du vilar den. Du kan till exempel ha svårt att ta på dig en tröja.

Källa: 1177.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons