Annons
Foto: Jakob Arevärn / Markus Gårder / Magnus Åström

Ett vårprogram med variation – sju föreställningar klara för Skellefteå

KULTUR Skellefteå riksteaterförening har släppt programmet för våren. Det bjuds på sju föreställningar på olika scener i Skellefteå.

Annons

Musik, humor, glädje och sorg – mellan den 23 februari och 2 maj väntar en variation av föreställningar på Skellefteås scener. Det anordnas även något för barnen. Så här presenterar Skellefteå riksteaterförening akterna i vårens program:

Samuel Ljungblahd. Foto: Rickard Eriksson

1. Konsert med Samuel Ljungblahd på Nordanåteatern den 23 februari:

Samuel Ljungblahd släppte ett efterlängtat album i våras. ”Right Now” är innerlig och avskalad med väldigt mycket känsla. Låtar som är personliga och betyder mycket för Samuel. Soundet med vackra stråkarrangemang i kombination med fantastiskt spel vid flygeln av Ola Hedén ger en helt ny unik upplevelse. Samuels röst kommer mer till rätta än någonsin tidigare och han levererar skönsång på en helt ny nivå.

Medverkar: Samuel Ljungblahd och Ola Hedén.
Produceras av: Tiljan musik & nöjesproduktioner.

Jakob Eklund och Jacob Ericksson. Foto: Markus Gårder

2. Samtida version av ”Kameliadammen” på Nordanåteatern den 5 mars:

Ett drabbande drama om omöjlig kärlek och att våga leva fullt ut. I en samtida version av klassikern Kameliadamen träffar fotbollsfarsan Andreas dragqueenen Marcus. De blir våldsamt förälskade och Andreas beslutar sig för att följa sitt hjärta och vill lämna fru och barn. Andreas fru får reda på förhållandet och försöker vara storhjärtad och inte döma. Men det är svårt, hon tänker på konsekvenserna. Det ingen av dem vet är att Marcus har cancer och att hans dagar är räknade.

Medverkar: Evamaria Björk, Jakob Eklund och Jacob Ericksson.
Produceras av: Riksteatern.

”Nassim”. Bild: David Monteith-Hodge

3. ”Nassim” av Nassim Soleimanpour i Sara kulturhus den 6 mars:

Överraskningarnas mästare Nassim Soleimanpour är tillbaka med ny monolog, hyllad över hela världen. En ny skådespelare för varje föreställning guidas under föreställningen genom ett hemligt manus som ingen i rummet tidigare har sett. Nassim är ett gästspel som spelas på svenska och farsi.

Medverkar: Melinda Kinnaman.
Produceras av: Riksteatern.

Annons
”Terrarium”. Foto: Norrdans

4. Dansföreställningen ”Terrarium” på Nordanåteatern den 28 mars:

Det som vi tycker är spännande i tanken om terrariet, är på många vis likheten till teatern som rum och dess funktion. Ett terrarium är just ett avgränsat rum för landlevande varelser, vars primära funktion, förutom att förse dessa varelser med en funktionell plats för deras aktivitet, är att de ska beskådas. Med Terrarium bygger vi alltså på sätt och vis upp en teater i teatern. Och i just detta terrarium har ett svenskt kalhygge flyttat in tillsammans med nio typer. Detta gäng bor inte bara här, de har också en väldigt viktig uppgift, de är varandras miljö och de blir varandras landskap.

Medverkar: Leila Verlinden, Chang Liu, Jonathan Starr, Sam Huczkowski, Lander Casier, Kevin Julianto, Damini Gairola, Courtney Mazeika och Arūnas Mozūraitis.
Produceras av: Norrdans

Sven Björklund och Linda Wincent. Foto: Jakob Arevärn

5. Humorshowen ”Kollektivet” på Nordanåteatern den 3 april:

Humorföreställningen Kollektivet är en scenisk rekonstruktion av dokumentärfilmsarbetet kring ”Tuttkollektivet i Sattajärvi” och alla de människor vars liv berördes och förstördes av kollektivets svallvågor.
Vi får träffa Lars-Åke och Anita som på 70-talet flyttar upp till Sattajärvi för att starta självhushåll, men där Lars-Åkes besatthet av de kvinnliga formerna börjar blomma ut mer och mer.

Trettio år senare försöker en kvinna få en man att sluta tälta på hennes tomt. En annan man har hela sitt liv samlat på björnfiguriner, men har samtidigt bara lyckats hitta en enda.
Ulph (med ”ph”) får sitt självmordsförsök förstört när han möter ett riktigt troll i skogen. De flyttar ihop och skaffar barn och försöker finna någon slags ömhet sinsemellan. Men hur ska det gå till om man är rädd att förvandlas till en sten om man tittar henne för länge i ögonen?

Medverkar: Linda Wincent och Sven Björklund.
Produceras av: Norrbottensteatern.

Daniel Rudstedt och Jessie Lewis Skoglund. Foto: Magnus Åström

6. Barnföreställningen ”OK Robot” i Hallen på Nordanå den 16 april:

Välkommen till laddstationen Tigris. Här kan du ladda upp dina mobila enheter och även dig själv. Men stationen beter sig konstigt. En robot har fått i uppdrag att leta reda på Tigris som verkar befinna sig på fel plats. Hur kan det ha gått till? Samtidigt stressar en människa runt, helt beroende av den smarta tekniken, på jakt efter laddning för att få ihop sitt livspussel. Ett pussel som röstassistenten Iris inte direkt underlättar.

När de alla möts vid den undangömda stationen börjar en resa full av buggar, knasiga missförstånd, känsloutbrott, logiska luckor och filosofiska bryderier. Men är inte maskinernas syfte att göra livet lättare för människan? Och varför är människan så tvetydig och skeptisk inför robotarna? Gamla konflikter kommer till ytan, ny vänskap och nya lärdomar står för dörren.


Medverkar: Daniel Rudstedt och Jessie Lewis Skoglund.
Produceras av: Profilteatern i samarbete med Skellefteå Kommun.

Maria Kulle. Foto: Sören Vilks

7. Pjäsen ”Ödeläggaren” i Sara kulturhus den 2 maj:

En dag knackar det på Christinas dörr och där står en man hon är ytligt bekant med från kyrkan hon nyligen besökt med en vän. I handen har han en påse med tillhörigheter – och sin sexåriga son. De saknar bostad och kanske kan Christina hjälpa dem? Mötet i dörren kommer visa sig vara ödesdigert. Mannen och sonen flyttar in och tre år senare har Christina gått i personlig konkurs och tvingats lämna sin bostad. Hur kunde det gå så här? Det är en berättelse om ont och gott, om mentala övergrepp, medberoende och förnekelse. Om ett livsrum som krymper bit för bit.

Genom skådespelaren Maria Kulle får vi ta del av denna intrikata historia där dagboksanteckningar och minnesbilder ger nycklar vi behöver för att förstå. Vad var det som hände egentligen? Pjäsen bygger på en sann historia.


Medverkar: Maria Kulle.
Produceras av: Riksteatern.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons