Annons
Centret kommer nu att finnas på Nordanå. Foto: Jonas Nilsson

Nystart för äldrecenter i Skellefteå – öppnar i nya lokaler: ”Känns bra”

NYHETER Ett äldrecenter startas upp igen i Skellefteå. Mötesplatsen ska bidra till ett gott liv, hälsosamt åldrande och en ökad självständighet för kommunens invånare.

Annons

Ett äldrecenter har funnits i Skellefteå i många år. Verksamheten höll till inne på Brogården förut, men är utan lokaler sedan 2020. Nu har socialnämnden beslutat att centret ska nyöppnas på Nordanå.

– Via äldrecentret kan invånare i ett tidigt skede få kunskap om rehabiliterande och förebyggande förhållningssätt för ett hälsosamt åldrande, berättar ordförande Iosif Karambotis (S) i ett pressmeddelande.

– Om självständigheten ökar möjliggörs att fler äldre kan bo kvar längre i sina egna hem. Ett äldrecenter kan även motverka ensamhet. Det känns bra att vi får en sådan här mötesplats i Skellefteå igen, fortsätter han.

Annons

En invigning planeras under första kvartalet 2023. Centret ska bemannas måndag-fredag, bland annat av kommunens enhet för tidiga insatser, en anhörigkonsulent, syn- och hörselinstruktör samt arbetsterapeut.

Det kommer att finnas drop-in-rådgivning, stöd inom digitala lösningar och föreläsningar i friskvård och hälsosamt åldrande. Det har även utsetts ett seniorråd som kommer att lyfta fram värdefulla aktiviteter.

Annons

I samband med invigningen kan verksamheten också få ett nytt namn.

– Vi hoppas på många besökare och skulle bli jätteglada om seniorerna besöker oss med sina anhöriga. Kanske besöker man en utställning med barnen och samtidigt passerar oss och frågar hur man installerar ett BankID, säger Kristina Nordmark, enhetschef för tidiga insatser.

– De allra flesta har en vilja att kunna klara sig själv och kan vi bidra till det så är det det viktigaste för oss, avslutar hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons