Annons
Amanda Backman och Josefin Lindahl vid Svensk fastighetsförmedling i Skellefteå. Foto: Jonas Nilsson

Fint initiativ – drar igång insamling av kläder i Skellefteå • Ska stanna uppe över vintern: ”Tuffa tider nu”

NYHETER Har du vinterkläder som du inte behöver? Svensk fastighetsförmedling inrättar en plats där kläder kan skänkas och hämtas av personer som behöver dem mer.

Annons

Liknande initiativ har genomförts på andra håll i Sverige och världen, men inte i Skellefteå. Upplägget är enkelt; personer som har vinterkläder de inte använder kan hänga dem här, till förmån för andra.

– Det kan vara en jacka, overall eller ett par täckbyxor till exempel. Sånt som man kan ha liggandes hemma, berättar Amanda Backman, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Skellefteå.

De vill göra någonting fint inför vintern. Förhoppningen är att personer som kanske inte har råd att köpa overaller till barnen ska kunna hitta det här.

Annons

– Det är tufft nu, allt vi får höra är om kriser och krig, så det känns viktigt att visa någonting annat. Lite omtanke för dem som behöver det mest. Det är också bra att kläderna återbrukas, säger Amanda.

Stannar över vintern

Väggen står utmed Storgatan direkt väster om Stadsparken. Mäklarfirman har sin parkering på kvarterets innergård. De har satt upp krokar och ska hålla insamlingen öppen från skyltsöndag och över vintern.

Amanda och Josefin hänger upp de första kläderna, som har skänkts av W Print. Foto: Jonas Nilsson

– Så länge det behövs vinterkläder. Vi tar helst emot större plagg istället för mössor och vantar, eftersom de kan blåsa bort, men vi kommer inte att ta bort det som hängs där, säger Amanda.

De är glada att fastighetsägaren Dick Burlin gett dem tillåtelse, och tackar för samarbetet med W Print som tillverkat den skylt som hänger intill. Slogan de har valt är “Ge en jacka om du har över. Ta en jacka om du behöver”.

– Det är tuffa tider just nu och vi människor behöver hjälpa varandra, säger Amanda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons