Annons
Rättegången kommer att hållas i Skellefteå tingsrätt i oktober. Foto: Jonatan Stålhös

15-åringen åtalas för överfallet på Morö Backe • Åklagaren: ”Har visat särskild hänsynslöshet och råhet”

NYHETER Nu väcks åtal mot den 15-årige pojke som misstänks för grova brott mot en minderårig flicka på Morö Backe i juli. Han åtalas för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.

Annons

Den nioåriga flickan hittades svårt skadad i ett skogsparti på Morö Backe i Skellefteå, på torsdagskvällen den 7 juli. Flickan togs omhand och fördes till sjukhus för vård.

En pojke blev tidigt misstänkt för överfallet. Registeruppgifter sade att han var under 15 år och därmed inte straffmyndig, men både pojken och hans vårdnadshavare uppgav att det inte stämde. Att han faktiskt hunnit fylla 15 år. Rättsmedicinalverket fick därför i uppdrag att göra en åldersbedömning.

– Sammantaget menar jag att utredningen visar att pojken har uppnått straffmyndighetsåldern. Därför väcks nu åtal för brotten, säger kammaråklagare Andreas Nyberg i ett pressmeddelande i dag.

Pojken åtalas för försök till mord och grov våldtäkt mot barn. Han ska ha gjort vissa medgivanden i förhör. I åklagarens bevisning finns också vittnesförhör, polisens brottsplatsundersökning och ett sakkunnigutlåtande från NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande och att han har visat synnerlig hänsynslöshet genom att angripa målsäganden med grovt våld. Det var enbart på grund av tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och att flickan inte dog, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Den utsatta flickan har inte kunnat höras under förundersökningen, på grund av sina svåra skador.

– Utöver mordförsök åtalar jag också pojken för grov våldtäkt mot barn. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han i samband med genomförandet använt sig av omfattande våld och har visat särskild hänsynslöshet och råhet, säger Andreas Nyberg.

Rättegången kommer att hållas i Skellefteå tingsrätt, preliminärt under den 12-14 och 17 oktober. Det är sannolikt att rättegången hålls bakom stängda dörrar.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons