Annons
Foto: Arkivbild

Trafik kontrollerad utanför skolor i region Nord: Såg 976 fortkörningar

NYHETER Förra veckan genomförde polisen en nationell trafiksäkerhetsinsats med anledning av skolstarten.

Annons

Polisen har kontrollerat trafik vid skolor, förskolor och andra viktiga platser i tätbebyggd område, med fokus på trygghet och hastighet. Även små hastighetsöverträdelser kan innebära skillnaden mellan liv och död och i polisregion Nord, som omfattar de fyra nordligaste länen, rapporterades 976 fall.

– Drygt en tredjedel av de rapporterade hastighetsöverträdelserna låg i spannet 6-9 kilometer i timmen över tillåten hastighet, berättar Daniel Pettersson, chef för trafiksektionen, på polisens hemsida.

Annons

Enligt Trafikverket ska en oskyddad trafikant ha en rimlig chans att överleva att bli påkörd i 30 kilometer i timmen. Redan vid 50 kilometer i timmen är den chansen minimal, så Daniel Pettersson tycker att någonting behöver hända.

– Det är nödvändigt att medelhastigheten sänks. Det skulle, enligt forskning, leda till färre döda och svårt skadade, något som är är målet med vår trafikövervakning, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons