Annons
Baserat på pressmeddelande
Johanna Sehlstedt Lindgren och Fredric Rönnholm vid ambulansen i Skellefteå. Foto: Per Strömbro / Region Västerbotten

Ambulanspersonal i Skellefteå ger tips – så badar du säkrare sommar

NYHETER Årets stora semesterperiod är här. Det innebär ofta varma och härliga dagar, som gjorda för strandliv, men också fler drunkningstillbud. Ambulanspersonal i Skellefteå uppmanar alla att vara uppmärksamma och ha respekt för vattnet.

Annons

Juli är månaden då flest drunkningsolyckor inträffar i Sverige. Under 2000-talet har i snitt 24 personer omkommit per år.

– Drunkningstillbud drabbar ung som gammal och kan bero på olika saker. Det kan handla om en person som simmat ut för långt och tappar orken men även om plötsliga sjukdomsfall, säger Fredric Rönnholm, ambulanssjuksköterska i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

Kollegan Johanna Sehlstedt Lindgren bekräftar bilden. Hon lägger till ett exempel: barn som lämnats utan uppsikt.

– Som vuxen får du aldrig tumma på ansvaret över medföljande barn. Se till att du alltid har koll på barnen – även om de är simkunniga. Är ni fler än en vuxen person bör ni ha en tydlig fördelning på vem som har uppsikt i varje ögonblick, säger hon.

Annons

Saker att tänka på

Johanna och Fredric har 25 års erfarenhet av ambulanssjukvård mellan sig och vill dela med sig av några bra tips, både för en säkrare vistelse kring vatten och vad du kan göra om olyckan är framme.

– Det som är ett drunkningstillbud kan se ut som en lek men det kan vara svårt att avgöra och därför tycker jag att man ska våga fråga om någonting ser konstigt ut, säger Johanna och tillägger att drunkningar ofta sker snabbt och tyst.

Ropa alltid på hjälp om du ser att någon har problem i vattnet. Ring 112 eller be någon annan göra det. Använd gärna hjälpmedel som en livboj eller ett rep som kan kastas eller sträckas ut för att försöka få upp personen ur vattnet. En person som har panik riskerar att dra ner dig under vattenytan, var därför gärna flera stycken som hjälps åt.

Annons

Om personen är livlös gäller det att snabbt få upp denne ur vattnet och göra hjärt-lungräddning. Om ni är flera kan ni hjälpas åt eller turas om. Var inte rädd att starta hjärt-lungräddning. Det är bättre att försöka än att inte göra något alls.

Blockera inte vägen

Även ambulanspersonalen kan behöva hjälp på plats.

– Vid större badplatser är vi tacksamma om någon tar emot oss och visar vägen. Det kan innebära en enorm tidsvinst för oss och vid hjärtstillestånd är tidsaspekten kritisk, säger Fredric, som av samma anledning vädjar till badgäster att ta sitt ansvar för att utryckningsfordon obehindrat ska kunna ta sig fram.

Annons

– Tänk till en extra gång när du parkerar så att du inte råkar blockera för våra fordon. Det kan innebära att du måste gå en bit, men ju längre tid det tar för oss att nå fram desto sämre förutsättningar har den drabbade att klara sig.

Stäng flytvästen

Är du ute på vattnet med båt, vattenskoter eller liknande är det viktigt att ha flytväst på sig – oavsett ålder.

– Använd flytväst och se till att den är stängd. Förvånansvärt ofta är den öppen och då fyller den ingen funktion, säger Johanna i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons