Annons
Joakim Johansson, travbanechef vid Skellefteåtravet. Foto: Jonatan Stålhös

Joakim har stora planer för travet – hoppas på folkfest på midsommar: ”Drar på ordentligt i år”

NÖJE För drygt ett år sedan tillträdde Joakim Johansson som ny travbanechef. Nu ser han fram mot att bjuda in till stor folkfest på midsommardagen. “Vi drar på ordentligt i år”, säger han.

Annons

Joakim Johansson får någonting varmt i rösten när han pratar om Midsommartravet. En aktivitet han brukade besöka redan som barn när han följde sin pappa.

– En riktigt klassiker som funnits så länge jag kan minnas. Det är traditionsrikt så det sjunger om det, säger Joakim och fortsätter.

– Atmosfären är väldigt speciell när det kommer till travsport. Jämfört med lagidrott så hejar man inte på olika lag eller skriker mot varandra. Här möts man och hejar på de fina hästarna tillsammans och det skapar en otroligt härlig miljö.

Annons

Vi slår oss ner och pratar vid en av bänkarna intill travbanan. Solen ligger på från en nästan klarblå himmel – just såna förutsättningar som arrangörerna hoppas ska infinna sig den 25 juni också.

Joakim Johansson, travbanechef vid Skellefteåtravet. Foto: Jonatan Stålhös

I år har man planerat för att dagen ska vara någonting extra för hela familjen, med aktiviteter för alla åldrar.

– Vi startar tidigt på kvällen med jättemycket barnaktiviteter. Vi öppnar travskolan här intill där man får träffa, klappa och köra ponnyhästar. Det blir också hoppborgar och mycket mer, säger han.

Atmosfären är väldigt speciell när det kommer till travsport.

Ett återkommande och uppskattat inslag på Skellefteåtravet är “kändisracet”. Det finns i vanlig ordning med även i år.

– I det här fallet kommer välbekanta hockeyspelare med Skelleftehjärtan både från NHL och svenska hockeyligan, med Jimmie Ericsson i spetsen. De kommer att köra lopp mot varandra i tandemsulky och det brukar vara väldigt uppskattat. Kommer nog att finnas tid för lite autografer och sånt efteråt också, säger Joakim.

– Sen pågår ju huvudtävlingarna nästan ända fram till midnatt.

Annons

Travsporten ligger Joakim Johansson varmt om hjärtat. Hela 90-talet jobbade han som sportchef och sedan vd för Skellefteåtravet.

Efter några år inom näringslivsutveckling och tv-världen, där många sett honom i travstudion på Tv4 eller som hockeykommentator för Cmore, är han nu åter tillbaka på travbanan på Sörböle. Och han har inga mindre ambitioner än att höja intresset för travsport i Skellefteå.

Kvällssol, midsommarkransar och glada miner. Det är välbekanta inslag på midsommartravet. Här är en bild från ett tidigare år. Foto: Sophie Nyblom

För att lyckas med det krävs enligt honom framför allt om två saker – det första handlar om vilket engagemang man visar mot huvudorganisationen Svensk travsport, som till stora delar fördelar ekonomiska medel till landets travbanor.

– Det är ett jättearbete som har påbörjats av vår lilla organisation, men jag tycker att vi med flera stora investeringar visar allvar med att vi vill bedriva verksamhet här. Om vi gör rätt grejer så litar jag på att vi finns med på centralförbundets agenda framöver. Det är inte givet, så det krävs ett fortsatt arbete med det, säger han.

Annons

Det andra är att fortsätta jobba lokalt, med att ta hand om de aktiva och arrangera bra evenemang för de som kommer till travet.

Vi vill att det här ska bli en mötesplats igen.

– Det är en utmaning som alla travbanor har – vi vill att folk ska hitta hit igen. Nu har det varit covid i två år men även innan det fanns utmaningen, säger Joakim.

– Lyckas vi med göra bra arrangemang som folk tycker är kul kommer förhoppningsvis flera tillbaka och så bygger man något över tid på det sättet. Vi vill att det här ska bli en mötesplats igen.

Artikeln är en del av Megafonen 22/6 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons