Annons
Polisen tipsar bland annat om lutningslarm, som aktiveras om bilens ena sida hissas upp. Foto: Pixabay

Polisen varnar för nya stölder: Ger tips och uppmanar till vaksamhet

NYHETER Polisen varnar för nya katalysatorstölder i Norr- och Västerbotten och tipsar om hur du kan försvåra för tjuven.

Annons

På senare år har stölderna av katalysatorer ökat lavinartat i Sverige. De ska rena avgaserna från bensindrivna bilar och innehåller ädelmetaller som platina, palladium och rodium. Det gör dem attraktiva att stjäla, inte minst äldre katalysatorer som ofta innehåller mer ädelmetaller.

Nu har priset på dessa metaller dessutom skjutit i höjden. Enligt polisen har 14 nya stölder inträffat i Norr- och Västerbotten, där bilägare i Kiruna och Luleå var först att drabbas. Fler stölder har därefter skett efter kusten, ned till Västerbotten.

Annons

Polisen höjer ett varningens finger och tipsar om hur du kan försvåra för tjuven:

Parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.
Installera ett lutningslarm. Det aktiveras om bilens ena sida höjs med en domkraft, vilket kan skrämma tjuven och tillkalla uppmärksamhet.
Montera ett skydd över katalysatorn, i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Därmed ökar chansen att tjuven upptäcks.
Om du säljer en bil – säkerställ att ägarbytet registreras. Även om bilen är av mindre värde.

Annons

Var uppmärksam

Enligt polisen kan 30 sekunder vara nog för tre personer att stjäla en katalysator. För att ha en chans behöver polisen därför allmänhetens hjälp. Brottet kan ske mitt på dagen och se ut som att någon bara mekar med sin bil, så de vädjar till alla att vara uppmärksamma.

Du som ser något misstänkt uppmanas kontakta polisen. Vid ett pågående brott ska du ringa 112, annars är det 114 14 som gäller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons