Annons
Skellefteå AIK och Björklöven har inte spelat i samma serie på 16 år men rivaliteten består. Foto: Jonatan Stålhös

Jonatan Stålhös: Därför borde vi hålla på Löven nästa säsong

KRÖNIKA Megafonens reporter Jonatan Stålhös sticker ut hakan och lyfter en opopulär åsikt – heja på Björklöven: “Jag vill så gärna att de ska avancera till SHL”.

Annons

***

Bara att börja skriva den här texten gör mig lätt nervös. Att uttrycka något som kan tolkas som varma känslor för (det mediokra) hockeylaget Björklöven är inget man gör lättvindigt i den här stan.

Jag är beredd att få mothugg för det här – men ge mig två minuter att försöka förklara innan du börjar leta efter högaffel och fackla.

Björklöven förlorade som bekant den hockeyallsvenska finalen mot HV71. Umelaget blev därmed förpassade till ännu en säsong i hockeyns näst högsta serie medan HV71 får kliva upp till SHL.

Annons

Många anhängare till Skellefteå AIK jublade och gottade sig i Lövens olycka. North Power går såklart längst, med både egen musikvideo och hedersmedlemsskap till HV:s segerskytt.

Stämningen är med andra ord på topp i 0910-land. Det är en ljuv del av rivaliteten dessa två lag emellan och så tycker jag att det ska förbli.

Ståplats var trångt på ett sätt som varken pandemiregler eller brandföreskrifter hade tillåtit idag.

Men jag vill presentera två tankar som man kan hålla i huvudet samtidigt. Nämligen att det går att önska Löven alla motgångar i världen, och samtidigt hoppas att de ska gå upp till SHL.

Jag minns åren när AIK fortfarande spelade i samma division som Löven. Hur det var att stå på Västra stå när ladan kokade. Ståplats var trångt på ett sätt som varken pandemiregler eller brandföreskrifter hade tillåtit idag. Inte en enda sittplats var ledig och även bortaklacken var fylld till bredden. Stämningen nere på isen var elektrisk och rent sportsligt var matcherna ofta jämna och spännande.

Kort sagt – det var derby på riktigt.

Det är 16 år sedan lagen spelade i samma serie men vi är många som minns det här. Det är inte för inte som North Power fortfarande har flaggan med budskapet “Håll Västerbotten rent” högt.

En ständig påminnelse om vem som är den riktiga fienden.

Annons

Lövengänget har gjort mig besviken gång på gång de senaste säsongerna. Jag vill så gärna att de ska avancera till SHL, bara för att AIK ska kunna trycka till dem ordentligt vid varje given möjlighet.

Det skulle vara riktigt underhållande och spännande att mötas som jämbördiga rivaler i samma serie, och inte bara genom träningsmatcher i september som egentligen inte fyller någon annan funktion än att få spelarna matchklara inför säsongspremiären.

Derbymöten mellan AIK och Löven skulle vara en ordentlig portion tändvätska för hockeyintresset i hela Västerbotten

Och – jag tror även att ett Lövenavancemang skulle vara nyttigt för publiken. Över tid har publiksnittet minskat och man undrar om det beror på antalet omgångar i SHL, biljettpriser eller helt enkelt att hemmapubliken vant sig vid AIK:s framgångar och väntar till slutspelet innan man taggar till?

Annons

Oavsett vad som är den egentliga anledningen är jag övertygad om att derbymöten mellan AIK och Löven skulle vara en ordentlig portion tändvätska för hockeyintresset i hela Västerbotten.

Så, när du tagit dig så här långt hoppas jag att blodtrycket normaliserats sedan blicken fastnade vid den oanständiga rubriken (förlåt för det).

Förstå mig rätt – för min skull får Löven gärna vara hur dominanta som helst och gå segrande från lillebrorsligan Hockeyallsvenskan nästa säsong.

För när de kommit upp, då ska de få så mycket stryk.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons