Annons
Efter 37 år känner bröderna Peder och Stefan att det får vara bra nu.

Familjeägda Dallas säljs efter 37 år – de tar över: ”Försiktiga med att göra alltför stora ändringar direkt”

NYHETER Den nu äldsta pizzerian i Skellefteå får nya ägare. Bröderna Peder och Stefan Backman går i pension och överräcker Dallas till 31-årige Samer Hussein, som driver restaurangen vidare med stöd från Ayad Abid Ali.

Annons

Det startade som en hämtpizza-verksamhet, på andra sidan gatan från den nuvarande lokalen. Året var 1985 och bröderna Stefan och Peder Backman, nu 60 och 62 år gamla, hade svårt att få lån. Det fanns redan två pizzerior i Skellefteå och banken ifrågasatte om det verkligen fanns utrymme för en till.

– Vi fick ta borgen för att få ett lån. Det var andra tider det, skrattar Peder.

I dag är Dallas den äldsta pizzerian som finns kvar. Bröderna flyttade över gatan 1994 och har utvecklat restaurangen i omgångar sedan dess. Deras söner och döttrar har jobbat stadigt här, i sällskap av alla ungdomar fått chansen att hoppa in genom åren.

– Vi har försökt sammanfatta hur många som jobbat här och kommit upp i närmare 100 personer. Många skolungdomar har haft sina extrajobb här, berättar Peder.

Peder Backman, Samer Hussein, Stefan Backman och Ayad Abid Ali.

1997 introducerade de den gratis refill som blivit något av ett signum för Dallas, och skäl för så många barn och unga att söka sig just hit. Ayad Abid Ali, som tar över restaurangen tillsammans med Samer Hussein, minns själv hur han och kompisarna brukade vallfärda hit.

– Hela kompisgänget skulle alltid till Dallas. Sedan kunde jag dricka fem glas ungefär, vi blandade också drycker som jag tänker att många barn har gjort här, säger Ayad.

Den stora frågan då, hur blir det med refillen i fortsättningen?

– Den kommer att vara kvar, försäkrar han lugnt.

Lite försiktiga till en början

Ayad äger Pizza Haus-restaurangerna i Skellefteå och har levererat varor till Dallas förut, så de har en bra relation sedan tidigare. 31-årige Samer har länge varit restaurangchef på Pizza Haus och det blir han som kommer att driva Dallas vidare, under samma namn som nu.

Annons

– Samer har jobbat med mig i åtta år och är en otroligt duktig, driven kille. Jag kände att det är dags för honom att ta steget upp och driva bolaget med mig, berättar Ayad.

Samer har också många, många idéer för restaurangen, men inget kommer att ske över natt. Han och Ayad tänker exempelvis på att inrätta expresskassor som på Max eller McDonalds, men förvärvet innebär såklart en kostnad. De stora förändringarna får därför komma senare.

– Konceptet som finns har också sina stammisar, så vi är lite försiktiga med att göra alltför stora ändringar direkt. Saker som menyförändringar får komma mer eftersom, säger Ayad och Peder tar vid.

Annons

– Vi har tappat lite energin kring att förnya och utveckla. De senaste åren har vi kört i ganska samma hjulspår och sett fram emot den här dagen, då vi lämnar över, så det känns bra att det är personer med mycket energi och idéer som tar över, säger han.

Resa och njuta av sommaren

Det är friheten med att driva eget som fått honom och Stefan att fortsätta så länge – och tycka det är roligt. De har också kunnat fördela arbetsbördan mellan sig, eftersom de är två. Ändå har dagarna ofta blivit långa och nu känner bröderna att det får vara bra.

– Man vill ge sig medan kroppen är någorlunda fräsch. När man nu har möjlighet att gå lite tidigare, även ekonomiskt, så tycker jag att det är värt det, berättar Stefan.

Har ni funderat på vad ni ska göra nu?

– Jag har tänkt resa och vara borta en stund, för att testa hur det här, säger han.

Annons

För Peder handlar det först och främst om att njuta av sommaren.

– Sedan kommer man att ha ganska mycket att göra ändå. Vi har nyss byggt hus och det är inte riktigt färdigt ännu. Barnen behöver också hjälp med sina projekt, så nu kommer man ha mer tid för det, säger han.

De kliver av och överräcker restaurangen till Samer och Ayad den 1 juni.

– Stället kommer ju att finnas kvar, så vi kan alltid kika in om vi börjar sakna det, säger Peder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons