Annons
Projektledare Pia enroth och styrelseordförande Dick Hellman. Foto: Jonas Nilsson

Dags för norra Skandinaviens största spelevent – 10-årsjubileet av Nordsken är här: ”Skithäftigt”

EVENT Den 26-28 maj kommer Nordsken tillbaka med dunder och brak. Det är 10-årsjubileum och arrangörerna laddar för sitt största evenemang någonsin: "Det kommer att vara tre års uppladdning som bara exploderar"

Annons

Efter pandemiuppehållet står Nordsken för dörren igen, norra Skandinaviens största spelevent, som anordnas just i Skellefteå. “Spelevent” är egentligen en smal beskrivning, för om någonting kännetecknar Nordsken så är det vidden. Mellan alla utställningar, tävlingar, celebra besök, panelsamtal, workshops och otaliga andra aktiviteter ska 10-årsjubileet också göra skäl för evenemangets popularitet.

– Det är verkligen global spridning. Vi har besökare från Asien, USA, Sydamerika och södra Europa, det är skitmånga fransmän som kommer i år. Vi har också många från Umeå, Luleå, Stockholm och Malmö, berättar styrelseordföranden Dick Hellman.

I maj 2019, när Nordsken anordnades senast, hade de ungefär 10 000 besökare. Det tänker arrangörerna toppa i år. Dick och projektledaren Pia Enroth tror att de kan pressa upp siffran över 12 000. Flera av hotellen är fullbokade och de har dessutom förberett en sovsal.

Annons

Vad är lockelsen?

– Det är blandningen. Du har liksom allt inom spel, kultur och nörderi, litteratur, serier och konst. En jättefin blandning av upplevelser och människor. Det häftiga med Nordsken är att det är så inkluderande, för här får allting plats, säger Pia.

En imponerande resa

Hon gör sitt första år som projektledare men har varit med i svängen sedan 2018. Tidigare ansvarade Pia för gestaltningen och scenografin i arenan, där majoriteten av aktiviteterna är. Dick har varit med sedan begynnelsen, det var han och sju andra som startade Nordsken, som först gick av stapeln i mars 2012.

– Jag tror att Nordsken grundades av kärlek till stan. Vi ville att det ska hända saker i Skellefteå. Jag gillar egentligen inte uttrycket, men vi ville sätta Skellefteå på kartan. Och bygga någonting för bygden, berättar han.

I år kommer bland annat många populära influencers, som alla har minst en miljon följare. Pressbild: Nordsken

Den första mässan hölls i Expolaris-huset, som de sedan länge vuxit ur, och lockade omkring 800 personer. Intresset bara steg och arrangörerna insåg tidigt att de antingen måste bromsa, komprimera evenemanget och nöja sig, eller gasa. I dag fyller de Skellefteå Kraft Arena.

– Det är det som är grejen. Man kan brinna för någonting som egentligen är ganska smalt, men när vi slår ihop alla de sakerna så fyller vi en hel arena, säger Pia.

Under bygget av Sara kulturhus har tanken slagit dem, ska vi flytta igen? Om evenemanget utgick från kulturhuset skulle kanske restauranglivet och centrumhandeln kunna inkluderas på något sätt.

– Det var det vi tänkte. Vi pratade om att klä hela gågatan i Nordskens färger, abonnera hela torget för utomhusaktiviteter och låta det fortsätta upp i Sara, men när huset blev färdigt insåg vi att det inte går. Sara kulturhus är bara för litet för Nordsken, förklarar Dick.

Annons

– Jag utesluter inte att vi kan flytta ned någon gång, men då måste evenemanget byta form, tillägger han.

För samman branscher

Tills vidare arrangeras huvuddelen uppe på arenan, men inte allt. Även i Sara kulturhus kommer det att ske aktivitet. Bland annat ska konferenserna Arctic Game Conference och Fantastic Conference båda anordnas här. De vänder sig till branschfolk som spelutvecklare, förläggare, filmskapare, illustratörer, författare och investerare.

Totalt väntas uppemot 1 000 deltagare. Arrangörerna vill skapa dem en gemensam plattform där alla kan nätverka och hitta sätt att utvecklas ihop.

– Normalt, om du är i spelbranschen, så åker du på spelkonferenser. Personer i filmbranschen åker på Cannes, förläggare på bokmässor och så vidare. Vi vill sammanföra branscherna och se om man kan skapa affärsmöjligheter tillsammans. Det är ett väldigt starkt koncept, säger Johan Linder, projektledare för paraplyeventet Arctic Game Week.

Nordsken lockar även branschprofiler som Agnes Larsson, spelutvecklare på Mojang (Minecraft). Pressbild: Nordsken

Massor på programmet

En annan happening i Sara kulturhus, som de alla lyfter, är konserten med Sabina Zweiacker på stora scenen. Tillsammans med Caroline Karpinska på fiol och Gerda Holmquist på cello ska hon bjuda på en intim, avskalad spelning med känslosamma tolkningar av välkända sånger från filmer och spel.

– Jag såg konserten på Riddarhuset i Stockholm, när de testade det där för första gången. Jag satt och grät och hade gåshud omvartannat. Det var magnifikt, för hon är bara så duktig, berättar Dick.

Till Nordsken kommer också stora spelprofiler som Agnes Larsson och Fredrik Malmberg, flera författare och andra kreatörer. Serietecknare, exempelvis från DC och Marvel, och en rad populära influencers som alla har minst en miljon följare. Umebandet Ye Banished Privateers spelar och konstnärer ställer ut.

Annons

Det vankas Cosplay-SM, chiliätartävling, nördloppis och turneringar i Super Smash Bros, Mad Skills Motocross och annan e-sport, men inget lan i år. Pias favoritdel är Cosplay Kids, som vänder sig till barn. Även arkadhallen får ett särskilt omnämnande, och alla workshops inom pyssel, serietecknande och rollspel.

– Man får inte bara gå runt och titta utan faktiskt prova själv. Mycket är för barnfamiljer, men det ska finnas någonting för alla. Ingen ska ha tråkigt här, säger Pia.

– När du har betalat in dig i dörren är det absolut mesta också gratis, berättar Dick.

Aktiviteterna är alldeles för många för att räkna upp allihop, men programmet finns i sin helhet på Nordskens hemsida. Arrangörerna laddar för ett 10-årsjubileum värt namnet.

– Det kommer att bli skithäftigt, jag kan inte beskriva det på något annat sätt. Det kommer att vara tre års uppladdning som bara exploderar, säger Dick.

Artikeln är en del av Megafonen 25/5 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons