Annons

BILDSPEL: Han bygger smått med stort öga för detaljer – se Yousefs spektakulära miniatyrhus i Bureå

NYHETER 41-årige fyrabarnspappan Yousef har ett eget miniatyrsamhälle i hemmet i Bureå. Han bygger framförallt hus men också andra saker, och nästan bara av kartong.

Annons

Han drar inspiration från lite olika håll. Yousef Resho är utbildad snickare och intresserad av arkitektur, vilket märks. Rummet i Bureå skvallrar om många timmars omsorgsfullt pillergöra.

– När jag inte jobbar är det nästan bara det här jag gör, berättar han muntert.

Några miniatyrer är inspirerade av husbyggen i Ryssland, Grekland och andra länder. Andra har något av ett skräcktema. Yousef skapar också annat, alltifrån bilar och vagnar till blomsterarrangemang. På en av fönsterbrädorna står två segelskepp och detaljrikedomen är tydlig.

Annons

– Jag tycker om att bygga modeller. Och att jobba med kartong. Jag har gjort en del i trä också, det gjorde jag från början, men kartong gör det hela mer fritt, säger Yousef .

Han visar ett hus med hål i väggar och tak, inspirerat av familjens sista tid i Syrien. De flydde kriget, först till Turkiet där de stannade flera år, och sedan till Sverige. Det är drygt 2,5 år sedan nu.

– Vi kom direkt hit till Bureå. Jag trivs här, det är väldigt fint, berättar Yousef .

Annons

Det är också här han påbörjade sin nya hobby, för cirka 1 år sedan. Ungefär 40 miniatyrhus har det blivit sedan dess. Yousef använder kartong från saker som mjölkpaket, beställningsvaror och annat som familjen naturligt tar hem.

– Vi är bara noga med att inte kasta bort sakerna, säger han.

Han tillverkar dem inte för försäljning eller så, berättar Yousef, utan bara för sin egen skull.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons