Annons
Sponsrad artikel
Räntor på bostadslån har under en lång tid legat på låga nivåer, men vad som händer framåt är oklart. Enligt Handelsbanken tyder det mesta på något högre räntenivåer i och med det osäkra läget i världen. “Vi rekommenderar speciellt de med rörlig ränta att se över sin privatekonomi, och överväga att binda hela eller delar av sitt lån”, säger Ida Enberg.

Så får du lån på Skellefteås heta bostadsmarknad: ”Känn dig trygg – vi hjälper dig hela vägen”

ANNONS Kraftigt stigande bostadspriser har gjort det mer utmanande att få bostadslån i Skellefteå – men det finns hjälp att få. “Vi finns här för att hitta lösningar som fungerar utifrån just dina förutsättningar”, säger Ida Enberg, privatmarknadschef på Handelsbanken i Skellefteå.

Skellefteå är en av de svenska städer där bostadspriserna stigit mest de senaste tio åren.

– För tio år sedan var det inte många villor som såldes för tre miljoner kronor. Idag går det knappt att hitta ett hus under det priset om vi håller oss runt de centrala delarna av Skellefteå, säger Ulrica Magnusson Söderlund, kontorschef på Handelsbanken i Skellefteå.

Hon och hennes kollegor möter dagligen kunder som vill köpa eller byta bostad. Den kraftiga prisökningen gör det mer utmanande att hitta, och ha råd, med en egen bostad.

– Det högre prisläget på bostäder gör det speciellt svårt för ungdomar som vill köpa sin första lägenhet. Även mindre lägenheter startar ofta på ett pris runt en miljon idag, säger Ulrica.

Ulrica Magnusson Söderlund, kontorschef på Handelsbanken i Skellefteå.

Amortering och skuldkvot

Positivt är dock att arbetsmarknaden är god i Skellefteå, och att de flesta unga kan få ett arbete – men det gäller att börja spara i tid.

– Vid ett bostadslån krävs minst 15 procent i egen insats, och för varje miljon som bostaden kostar krävs alltså 150 000 kronor, säger Ida Enberg, privatmarknadschef, som förklarar att bolånetaket på 85 procent finns till som ett skydd för låntagaren.

– Bolånetaket infördes för att de som har bolån ska klara av en viss prisnedgång, säger hon.

Vem bestämmer bostadens värde?

– Vi utgår från köpeskillingen, i kombination med en egen bedömning, om bostaden är såld på en öppen marknad. Vid andra typer av försäljningar gör vi en egen värdering där vi utgår från objektets läge, skick samt statistik på vad andra bostäder i området sålts för, säger Ida.

Carina Eckhardt, Åsa Nyström, Ida Enberg, Jenny Berglund, Ulrika Jonsson, Göran Widerlund, Jenny Svedberg, och Ulrica Magnusson Söderlund är några av dem du möter när du vill prata om bolån på Handelsbanken.

Utöver bolånetaket finns regler och riktlinjer kring amortering och skuldkvot. Gällande amortering så är det krav på 1 procents amortering vid belåning över 50 procent av bostadens värde, och ytterligare 1 procent vid belåning över 70 procent. Har du dessutom lånat en summa som är större än 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst tillkommer ytterligare 1 procent amortering.

– Totalt kan du alltså behöva amortera 3 procent, utöver räntekostnaderna. Idag kan det vara klokt att fundera över vilken effekt en räntehöjning får på den egna privatekonomin och kanske binda räntan för hela eller delar av sitt bolån, säger Åsa Nyström, privatrådgivare.

Lånekalkylator

Ett enkelt sätt att få en indikation om hur mycket just du kan låna är att använda den bolånekalkylator som finns på Handelsbanken.se. Där kan du fylla i dina förutsättningar och direkt se vad som är rimligt, för att sedan enkelt ansöka om lånelöfte.

– Det är viktigt för oss att du som söker lånelöfte eller bolån ska känna dig trygg! Därför ringer vi alltid upp dig inom någon dag efter att du skickat in din ansökan. Vi vet att det ofta finns frågor att bolla och att man ibland är osäker på siffrorna man uppgivit i ansökan, säger Åsa som poängterar att det är en privatrådgivare med kännedom om den lokala marknaden i Skellefteå som hör av sig.

– Vi kan den lokala marknaden. Vi har dessutom våra kontaktuppgifter på hemsidan vilket ökar vår tillgänglighet för kunden, säger hon.

Det är viktigt för oss att du som söker lånelöfte eller bolån ska känna dig trygg.

För de som funderar på att bygga nytt fungerar det på ungefär samma sätt.

– Då gör du en ansökan på samma sätt som för andra bostäder, men för att bestämma värdet behöver vi göra en förhandsvärdering baserat på planritningar, produktionskostnadskalkyl och läge på orten, säger Ulrica som menar att prisökningen i kommunen varit till stor fördel för byggandet av nya bostäder, men att det nu råder brist på tomter.

– Kontakta oss i god tid så att vi kan gå igenom dina planer och se vilket upplägg som passar dig bäst, säger hon.

Detta gäller vid bostadslån

Vid bostadslån finns ett lagstadgat bolånetak som innebär att du får låna max 85 procent av bostadens totala värde. Resterande summa betalas in som kontantinsats.

Vid belåning över 50 procent av bostadens värde behöver du amortera 1 procent årligen. Över 70 procent tillkommer ytterligare 1 procent.
Om du dessutom lånat ett belopp som överstiger 4,5 gånger hushållets totala bruttoinkomst tillkommer 1 procent till.

Se vad du kan låna på Handelsbankens bolånekalkyl på Handelsbanken.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Handelsbanken.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons