Annons
Sponsrad artikel
I butiken på Solbacken i Skellefteå hjälper Stefan Lindgren och hans kollegor privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar att hitta rätt robot.

Robotar tar över gräsklippningen – blir allt mer populärt: ”Bra för miljön, smidigt och ekonomiskt”

ANNONS Robotgräsklippare har blivit en allt vanligare syn i Skelleftebornas villaträdgårdar – och nu börjar även företag och bostadsrättsföreningar få upp ögonen för dess fördelar. “Det blir både enklare och billigare”, säger Stefan Lindgren.

Det har gått tre år sedan Husqvarna Skog & Trädgård öppnade på Solbacken i Skellefteå, efter att ha växt ur sina tidigare lokaler på Hedensbyn.

– Husqvarna är ett kraftigt växande varumärke och det finns en otrolig potential i deras nya produkter. Vi var helt enkelt för trångbodda där vi höll till tidigare, berättar butikschefen Stefan Lindgren.

I butiken säljer de alla Husqvarnas produkter som är kopplade till just skog och trädgård, där robotgräsklippare är det segment som vuxit snabbast de senaste åren.

– För fem år sedan sålde vi kanske 20-30 robotar per år. Förra året sålde vi över 100, säger Stefan som pekar på flera förklaringar till det ökade intresset.

– För privatpersoner handlar det mycket om att slippa lägga tid på gräsklippning, men även att robotarna är tysta och att gräsmattan alltid är snyggt klippt.

Med en robotgräsklippare har du alltid en välklippt gräsmatta, utan att anstränga dig. Den klipper dessutom gräset under tystnad, och drivs på el.

Att en robotgräsklippare klipper gräset regelbundet gör dessutom att all näring återgår till jorden, vilket ger en tätare och hälsosammare gräsyta med tiden.

– Det finns egentligen bara fördelar med en robot, säger Stefan.

Är den inte vara farlig för djur och barn med tanke på att den är obevakad?

– Nej, säkerheten är högt prioriterad hos Husqvarna och de har gjort allt de kan för att den ska vara så säker som möjligt. Den har en av marknadens lägsta kaross, och själva knivarna sitter så långt in att den stannar innan något hinner nå dem, säger Stefan och låter demonstrativt en robot köra mot hans fot.

– Du ser, redan här tar det stopp, och då är det långt kvar till de vassa delarna.

Företag och föreningar

Hittills har det mest varit villaägare som investerat i robotar, men de senaste åren har intresset även väckts hos företag, kommuner, pastorat och bostadsrättsföreningar.

– Även för företag och föreningar gäller samma fördelar som för villaägarna; att frambringa en lyxig känsla med en ständigt nyklippt gräsmatta, och tystheten som en robot innebär till skillnad från en klassisk gräsklippare.

Stefan visar hur mekaniken fungerar, och att rakbladen som klipper gräset sitter långt in under den låga karossen.

Stefan berättar att de har tagit fram enkla leasing-lösningar med fasta månadskostnader som är lätta att överblicka, och som ofta blir betydligt billigare än ett klassiskt upplägg med en fastighetsskötare som kommer till platsen med en gräsklippare.

På en femårsperiod kostar Husqvarnad robot-lösning en tredjedel mindre, menar Stefan.

– Du behöver ingen maskinförare, inga transporter av maskiner, det är billigare service, billigare förbrukningsvaror och betydligt billigare drivmedel. Allt det sammantaget gör robotar till en lönsam investering, som dessutom är mer miljövänlig.

Hur ser man till att de inte stjäls?

– De är faktiskt riktigt svåra att stjäla. Robotarna är både larmade, pinkodsskyddade och de flesta har dessutom en gps i sig. Så att ta en sådan är ingen bra idé.

Husqvarna Skog & Trädgård håller till på Solbacken i Skellefteå, mellan Budspa och Trampolinhuset. Butikschef är Stefan Lindgren.

För att hjälpa företag och bostadsrättsföreningar har Husqvarna Skog & Trädgård anställt en till person till butiken, så att Stefan kan lägga mer fokus på att hjälpa just denna typen av kunder.

– Vi har gjort allt för att det ska vara så enkelt som möjligt för kunderna, och erbjuder förutom installation även hämtning på hösten och vinterförvaring med service. Vi är med dig hela vägen, från början till slut, till ett rimligt pris, säger Stefan som välkomnar frågor från alla som är intresserade av robotgräsklippare – oavsett om det är en villaägare eller en stor bostadsrättsförening.

– Här finns lösningar för alla, men vänta inte för länge. Om du vill ha din robot på plats redan i sommar är det hög tid att komma in nu, även om det känns långt bort med alla snö, säger Stefan och ler.

Låt roboten göra jobbet

Med en robotgräsklippare har du alltid en välklippt gräsmatta, utan att anstränga dig. Den klipper dessutom gräset under tystnad, och drivs på el.

På Husqvarna Skog & Trädgård i Skellefteå finns modeller för både villatomter och större gräsytor, och tjänster som leasing, service och vinterförvaring.

Nöppelbergsvägen 16D, Solbacken Skellefteå
Telefon: 0910-73 84 00

Läs mer på husqvarnaskelleftea.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Husqvarna Skog & Trädgård.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons