Annons
Annons
  • Torbjörn Lundqvist tar hand om nytvättade träningströjor.
  • I periodpaus tas svettiga handskar om hand och sätts på snabbtork.
  • Mikael Lundström hjälper Rickard Hugg med att byta skena. I den gula väskan på väggen bakom honom hänger färdigslipade skenor som är redo att klicka på skridskorna.
  • Adam WIlsby behöver byta handskar och Torbjörn är snabbt på plats med ett reservpar.
  • Skojboxning i periodpaus.
  • Svettiga handskar på tork. Längst ner på röret sitter hårtorkar som blåser genom det ihåliga röret.
  • I periodpaus tas svettiga handskar om hand och sätts på snabbtork.
  • Reservklubbor är tydligt numrerade och uppradade, redo att langas.
  • I bästa fall behöver går ingenting sönder eller behöver slipas under en match. "Såna gånger får vi stå och titta på hockeymatchen från bästa plats", säger Mikael.
  • "Under matcherna står vi i varsin sida av båset. På så sätt finns det alltid någon som är nära att till exempel langa en klubba. Det kan ju spara nästan 30 meter åkning om det är bråttom", säger Torbjörn.
  • Mikael Lundström och Torbjörn Lundqvist har jobbat för Skellefteå AIK sedan 2004. Därmed har de upplevt uppgången till Elitserien och båda SM-gulden. Foto: Jonatan Stålhös
  • Reservdelar som målvaktsgaller och innersulor sorterade i genomskinliga plastbackar.
  • När Megafonen besöker materialarna ska AIK ta emot Leksand på hemmaplan. Efter den lätta förmiddagsträningen ska skridskor slipas upp igen för att vara redo till match.
  • Jonathan Pudas slår sig ner för en pratstund innan han åker hemåt.
  • Färdigslipade skridskoskenor på plats i väskor som följer med ut i båset under match. "I dag kan man klicka av skenor från skridskorna och byta direkt i båset. Det blir nästan som ett formel 1-stopp för spelarna. Tidigare missade man kanske två-tre byten om en skridsko behövde slipas om", säger Mikael Lundström.
  • I arbetstrummet finns en liten verkstadsdel där verktyg samsas med inramade foton och handskar som väntar på lagning.
  • Utanför tvättrummet hänger namnskyltar över alla spelare som passerat i föreningen sedan Mikael Lundström tillträdde 2004.
  • Omklädningsrummet klart för match.
  • Senaste åren har Mikael Lundström även varit materialare för Tre Kronor, nu senast under OS i Peking.
  • Jonathan Pudas har haft egen träning på grund av sin skada och kommer in efter att övriga i laget åkt hem efter förmiddagsträningen.
  • Med sex timmar kvar till nedsläpp så hängs skridskor och tröjor upp på sina platser i omklädningsrummet.
  • Målvakten Strauss Mann provar ut nya skridskor innan de ska formgjutas.
  • Nytvättade tröjor tas om hand av Torbjörn Lundqvist. Runt dörren in till tvättrummet hänger namnskyltar på alla spelare som passerat föreningen sedan Mikael Lundström och Torbjörn började 2004.
  • Den här kvällen ska AIK ta emot Leksand på hemmaplan. Efter den lätta förmiddagsträningen ska skridskor slipas upp igen för att vara redo till match.

BILDSPEL: Häng med in bakom kulisserna hos AIK – en dag på jobbet med materialarna: ”En livsstil lika mycket som ett jobb”

SPORT Följ med in i hjärtat av maskineriet som ska föra AIK till nya SM-guld. Megafonen fick hänga på en dag på jobbet med materialarna Mikael Lundström och Torbjörn Lundqvist.

Annons MOBILE TOP

– Du begick just ett stort fel, säger Mikael Lundström med glimten i ögat.

Medan han hängde upp matchtröjor på sina platser såg han i ögonvrån hur jag trampade rakt på mattan med klubbmärket.

I ett försök att hitta en bättre fotovinkel hade jag alltså brutit mot ett av omklädningsrummets outtalade regler. Lovar att inte göra om det.

Med sex timmar kvar till match är Skellefteå AIK:s omklädningsrum tomt på folk, så när som på Mikael Lundström och Torbjörn Lundqvist. Spelarna har åkt hem och laddar om efter förmiddagsvärmningen.

Mikael Lundström och Torbjörn Lundqvist har jobbat för Skellefteå AIK sedan 2004. Därmed har de upplevt uppgången till Elitserien och båda SM-gulden. Foto: Jonatan Stålhös

Nu tar materialarteamet över och ser till att allt finns på plats inför kvällens match. Skridskor ska slipas och nytvättade tröjor ska hängas upp.

– Vi har faktiskt ingenting som behöver lagas idag, annars ska ju det också göras, säger Mikael.

Annons

Han och Torbjörn är välkända ansikten i Skellefteå AIK:s förening. Mikael rekryterades från Hammarby 2004. Senare samma år tog han in Torbjörn och sedan dess har de två styrt skutan ihop.

– Vi har en arbetsfördelning. Torbjörn sköter mer markservice kring träning och match och jag ansvarar för inköpen till A-laget inför säsongen. Planerar och beställer utrustning, ordnar med logistik och resor till bortamatcher och allt sånt. Men vi är ju med båda två på matcher och hjälps åt, säger Mikael.

När killarna kommer hit ska det inte fattas något, det ska inte finnas några störningsmoment.

– Under matcherna står vi i varsin sida av båset, säger Torbjörn och fortsätter:

– På så sätt finns det alltid någon som är nära att till exempel langa en klubba. Det kan ju spara nästan 30 meter åkning om det är bråttom.

Vi träffas i deras arbetsrum och verkstad. Det sitter ihop med spelarnas omklädningsrum och här finns det mesta de behöver, som skridskoslipar, tvättstuga och verktyg.

Torbjörn Lundqvist tar hand om nytvättade träningströjor. Foto: Jonatan Stålhös

Vad är materialarens viktigaste uppgift?

– Det är att se till att allt funkar. När killarna kommer hit ska det inte fattas något, det ska inte finnas några störningsmoment. Där ligger ribban i SHL. Konkurrensen är stentuff på alla nivåer och då måste alla göra sitt jobb, säger Mikael.

Annons

Han berättar om hur en vanlig dag på jobbet ser ut. En träningsdag kommer spelarna klockan 9. Då har han och Torbjörn redan varit på plats och sett till att skridskorna är slipade och att utrustningen hänger i skåpen.

– När de går hem ska allt tvättas och börja slipas undan inför matchdag. Vi ser ut om något behöver lagas – som här, säger han och visar på ett hål i Oskar Nilssons tröjärm.

 

Det är lätt att glömma bort hur många som är involverade men många gör ett stort jobb utan att synas.

Sen kommer matchdagen. En hemmamatch ska även bortalagets omklädningsrum ställas i ordning så att de har allt från tejp och tuggummi till mellanmål och massagebänk.

Är det istället en bortamatch ska det bokas resa, packas klubbor och synka med motståndarna om vad som ska finnas när de kommer fram.

Precis som för resten av laget blir det mycket resor och långa dagar. När de har tvättat undan efter matcher är klockan ofta närmare midnatt. Har de rest hem från en bortamatch kan de komma hemma framåt 3 på natten.

– Det blir ju en livsstil lika mycket som ett jobb. Och det bygger ju på att man älskar sporten och har ett stort intresse, för det här är ingenting man utbildar sig till, säger Mikael.

Mikael Lundström hjälper Rickard Hugg med att byta skena. I den gula väskan på väggen bakom honom hänger färdigslipade skenor som är redo att klicka på skridskorna. Foto: Jonatan Stålhös

Utrustningsfråga: slipas alla skridskor likadant?

– Nej nej. det varierar mycket från person till person. En del vill ha jättevasst med stort skåldjup och del nästan plant slipade skenor. Dagens skridskor är personligt utformade, till och med 3D-scannade efter varje spelares fötter så att de sitter bra även om en fot är lite större än den andra. Och klubborna, huff, det har blivit en hel vetenskap, säger Mikael.

Vem förbrukar flest klubbor per säsong?

– Jocke (Lindström) ligger nog i topp där. Snittet för hela laget är 30 klubbor per spelare och säsong. Det är nog den största utgiftsposten på materialsidan.

Annons

Den här kvällen är det Leksand som står för motståndet. Därefter kvarstår bara fyra matcher innan slutspelet drar igång. Även om det är den viktigaste tiden på säsongen när allt ska klaffa menar Mikael att det inte innebär någon större skillnad för honom.

– Jag vill inte tro att jag gör skillnad på hur väl jag utför jobbet i omgång 10 jämfört med slutspel. Men när allt ställs på sin spets är det givetvis roligare, säger han.

Torbjörn Lundqvist skojboxas i periodpaus. Foto: Jonatan Stålhös

Märks det av i föreningen att det är dags för slutspel?

– Givetvis. Så framgångsrika som vi varit de senaste 10 åren så är det i den positionen vi vill vara, säger Mikael och fortsätter:

– I slutspel blir det extra viktigt att alla drar åt samma håll. Där har vi otroligt bra funktionärer som gör ett jätteviktigt jobb, allt från ute på parkeringen till att hjälpa till med att visa vägen inne i arenan. Det är lätt att glömma bort hur många som är involverade men många gör ett stort jobb utan att synas.

Hur är känslan inför slutspelet?

– Jag tror garanterat att vi har möjlighet att gå hela vägen. Det är en bra trupp. Så vi ska helt klart vara med och slåss där uppe, säger Torbjörn.

Artikeln är en del av Megafonen 24/3 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons