Annons
Foto: Pexels

Hittade misstänkt cancer – person fick vänta månader efter vårdmiss

NYHETER En miss i vården ledde till att en operation försenades med flera månader. Händelsen har anmälts till Ivo enligt lex Maria.

Annons

Personen vände sig till en hälsocentral i länet, för hjälp med ett svårläkt sår. När en hudläkare konsulterades på distans fick hen misstankar om hudcancer, så patienten remitterades till en kirurgklinik för snar operation. I remissvaret hänvisades personen till en annan klinik, men kallelsen dit uteblev, och operationen dröjde flera månader.

Enligt Region Västerbotten gör begränsningar i journalsystemet att remisser inte kan skickas vidare. En remiss måste istället besvaras och en ny remiss skickas ut. I det här fallet skickades inte någon ny remiss, det är därför som patienten fick vänta så länge.

Regionen har utrett händelsen och jobbar för att minska risken för upprepningen. De har även anmält ärendet till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Maria.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons