Annons
Arkivbild: Jonas Nilsson

Torget ska få sitt formella namn – kommunen ber om allmänhetens förslag inför beslut under våren

NYHETER Namnet på torget i centrala Skellefteå ska klubbas under våren. Fram till den sista februari har invånarna chansen att lämna sitt förslag.

Annons

Det har kallats Möjligheternas torg sedan slutet av 80-talet, men egentligen heter torget bara “Torget”. Enligt ett beslut från 2016 ska en namngivningsprocess genomföras efter invigningen av Sara kulturhus, och nu är stunden kommen.

– Det är inte säkert att det blir ett nytt namn, men det blir i alla fall ett riktigt beslut, så att torget formellt har ett antaget namn, förklarar Enar Nordvik vid namnberedningen på Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Invånarna inkluderas här, och alla som vill kan lämna namnförslag fram till den 28 februari. Det görs antingen via mejl eller telefonsamtal till Skellefteå kommuns kundtjänst, alternativt kan du använda detta formulär.

Annons

– Vi vill att våra invånare ska kunna vara med och påverka, det är just därför som vi väljer att ta emot namnförslag från allmänheten, säger Terese Nordin, som är sammankallande i namnberedningen.

Namnberedningen består av tjänstepersoner från kultur och fritid, fysisk planering och det kommunala lantmäteriet, med hjälp från Lokalhistoriskt institut (Lokis) vid Skellefteå museum. De kommer att gå igenom alla förslag, som sedan går vidare till bygg- och miljönämnden för beslut under våren.

– Vi har redan fått in många förslag som Guldtorget, Möjligheternas torg, Svartgula torget, Rentorget, Snögubben, Torg-Ny-torget och Saratorget. Men vi ser fram emot fler förslag, säger Terese Nordin.

Krav som måste uppfyllas

Namngivningen regleras av FN:s namnorgan, kulturmiljölagen samt lokala beslut om god ortnamnssed, och ska uppfylla följande:

  • Namnet ska vara unikt och lätt att uttala och stava.
  • Namnet ska inte väcka anstöt.
  • Vedertagna namn ändras inte utan starka skäl.
  • Namn stavas, oftast, enligt vedertagna regler.
  • Namnsättning med personnamn bör ske vid nyanläggning och inte efter nu levande personer.

Källa: Skellefteå kommun

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons